Kamil S. Sikora| 

Najlepsza dla jelit. Zmniejsza też ryzyko raka

38

Szałwia lekarska to nie tylko przyprawa, która wzbogaca smak wielu naszych ulubionych potraw, ale również roślina wykazująca wiele prozdrowotnych właściwości. Jest głównym składnikiem leczniczych naparów i nalewek, a poza tym wykorzystuje się ją do produkcji kosmetyków. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto włączyć szałwię do swojej codziennej diety.

Najlepsza dla jelit. Zmniejsza też ryzyko raka
Szałwia ma niesamowite właściwości, warto włączyć ją do diety (Getty Images, Olga Kochina)

Szałwia lekarska pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego, które są jej naturalnym środowiskiem. Od wielu wieków jest bardzo chętnie uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym również w Polsce. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do warzywnych potraw, makaronów oraz dań mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka czy kaczki. Można z niej przyrządzić również leczniczą nalewkę lub herbatę szałwiową.

W liściach tej rośliny znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, wapń, taniny, garbniki, flawonoidy oraz olejki eteryczne, które zawierają tujon, cyneol, kamforę, pinen i bornel.

Dzięki zawartości wielu cennych dla naszego organizmu składników szałwia wykazuje właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, przeciwpotne, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe, antyseptyczne i przeciwutleniające. Napar z liści szałwii stymuluje produkcję soków żołądkowych i żółci, usprawnia procesy trawienie, ułatwia przyswajalność potraw i likwiduje wzdęcia.

Poza tym płukanie ust tą miksturą pomaga złagodzić takie dolegliwości jak owrzodzenia jamy ustnej, pleśniawki, afty, krwawienie dziąseł, ból gardła i stany zapalne migdałków. Domowy preparat na bazie szałwii podnosi odporność na sezonowe infekcje i oczyszcza oskrzela z nagromadzonej w nich wydzieliny.

Ponadto szałwia lekarska pomaga wyregulować stężenie cukru w krwiobiegu i pobudza apetyt. Obecne w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić