Kamil S. Sikora| 

Niepozorne remedium. Hamuje rozwój komórek rakowych i wzmacnia serce

27

Nie każdy wie, że owoce dębu można wykorzystać w kuchni jako dodatek do ciast, lodów, sałatek, potraw mięsnych czy ziemniaków. Okazuje się, że te leśne skarby wykazują również wiele prozdrowotnych właściwości. Przed jakimi chorobami ochronić nas może spożywanie żołędzi?

Niepozorne remedium. Hamuje rozwój komórek rakowych i wzmacnia serce
Żołędzie mają niesamowite właściwości (Getty Images, negatina)

W dawnych czasach żołędzie były spożywane przez ubogich chłopów pańszczyźnianych, którzy cierpieli z powodu głodu. Obecnie są oryginalnym pomysłem na wzbogacenie wielu potraw. Z owoców dębu można przygotować mąkę, kawę, sos, posypkę lub nalewkę.

Te orzechy możemy zbierać we wrześniu, październiku i listopadzie. W żołędziach znajdziemy m.in. witaminę A i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, miedź, żelazo, kwercetynę i katechinę. Obecne w nich antyoksydanty chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, obniżają ryzyko rozwoju raka i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Z kolei witamina E hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, zwłaszcza tych, które atakują prostatę i jelito grube. Dzięki zawartości miedzi, żołędzie wpływają korzystnie na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Poza tym, ten cenny pierwiastek pomaga oczyścić ciało z grzybów i bakterii. Stymuluje również produkcję kolagenu, który czyni naszą cerę promienną i sprężystą.

Żołędzie powinny znaleźć się w codziennej diecie osób cierpiących z powodu dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Zawartość magnezu sprawia, że te leśne bakalie wzmacniają mięsień sercowy i regulują ciśnienie tętnicze. Zawierają także potas, którego odpowiednia podaż zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia migotania przedsionków i zawału serca.

Kolejną zaletą żołędzi jest ich pozytywny wpływ na nasz system nerwowy. Witamina B12 (kobalamina) poprawia funkcje poznawcze, zwalcza objawy depresji i zaburzeń nastroju. Natomiast witamina B1 (tiamina) usprawnia pamięć i koncentrację, a także podnosi odporność organizmu.

Warto wspomnieć, że żołędzie mają w sobie także kwas galusowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, antyseptyczne, odkażające i antypotne.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić