Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Powodują odkładanie się tłuszczu trzewnego. Niszczą trzustkę i wątrobę

12

Tłuszcz trzewny naturalnie występuje w naszym organizmie, służąc do ochrony organów wewnętrznych przed czynnikami, które mogą powodować urazy mechaniczne. Z kolei jego nadmiar prowadzi do otyłości brzusznej i zwiększa ryzyko chorób wątroby trzustki i tarczycy. Jakie produkty należy wykluczyć diety, żeby tego uniknąć?

Powodują odkładanie się tłuszczu trzewnego. Niszczą trzustkę i wątrobę
Lepiej zrezygnować z jedzenia słodkich płatków śniadaniowych (Getty Images, jopstock)

Umiarkowana ilości tłuszczu wisceralnego, czyli trzewnego jest niezbędna dla dobrej kondycji narządów znajdujących się wewnątrz naszego organizmu.

Natomiast nadmiar tłuszczu trzewnego prowadzi do otyłości brzusznej i sprzyja rozwojowi takich schorzeń jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, przewlekłe zapalenie trzustki, niedoczynność tarczycy, insulinooporność, cukrzyca czy dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Żeby uchronić się przed niepożądanymi konsekwencjami zdrowotnymi, należy przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Na ten temat wypowiedziała się dr Megan Mescher-Cox z Dignity Health St. John's Hospital w Kalifornii, która specjalizuje się w leczeniu otyłości i medycynie wewnętrznej. Jak podkreśla ekspertka jednym z produktów, z których należy zrezygnować, są słodkie płatki śniadaniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców
Wybieranie tego wysokoglikemicznego produktu na śniadanie jest podwójnym ciosem dla naszego zdrowia. Po pierwsze - przez dostarczanie pustych kalorii przy małej wartości odżywczej, a po drugie - powodując skok poziomu insuliny, co powoduje spadek energii ok. 2 godziny po posiłku. To może z kolei powodować obniżoną aktywność i chęć sięgnięcia znów po coś słodkiego – zaznacza lekarka.

Kolejne produkty, które powinniśmy wykluczyć z codziennego jadłospisu to m.in. desery, ciastka, batoniki, słodzone szejki czy słodkie gotowe wyroby piekarnicze. Tego typu żywność nie tylko dostarcza nam znaczne ilości pustych kalorii, ale również szkodliwe tłuszcze trans. Stołując się w ten sposób, narażamy się na pojawienie się nadprogramowych kilogramów, insulinooporności, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Otyłość brzuszną i różnego rodzaju choroby powoduje także wysokoprzetworzone mięso (zwłaszcza czerwone), które jest jednym z czynników ryzyka rozwoju nowotworów. Do czarnej listy należy dodać też fast-foody. Hamburgery, cheeseburgery, frytki, kurczak w panierce inne dania serwowane w barach szybkiej obsługi podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i powodują odkładanie się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Chcąc zmienić swoje niezdrowe przyzwyczajenia, nie można zapomnieć również o odstawieniu alkoholu, który w nadmiarze działa destrukcyjnie na cały nasz organizm.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić