aktualizacja 

To nie chleb a twór chlebopodobny. Najgorsze, co możesz kupić

943

W dużych sklepach samoobsługowych można kupić chrupiący i pachnący chleb wyjęty z prosto pieca. Nie powinniśmy jednak mylić tego produktu z pieczywem pochodzącym z prawdziwej piekarni. Dowiedz się, dlaczego powinniśmy go unikać.

Niektóre rodzaje pieczywa zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty
Niektóre rodzaje pieczywa zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty

W dziale z pieczywem w supermarkecie można znaleźć nie tylko zapakowane produkty piekarnicze, ale również chleb, który przed chwilą został wyjęty z pieca. Jest miękki, chrupiący i pachnący, co sprawia, że mamy ochotę po niego sięgnąć, włożyć do koszyka z zakupami, a po powrocie do domu od razu zrobić pyszną kanapkę.

Niestety supermarketowy chleb zawiera sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz konserwanty, takie jak sorbinian potasu oznaczony symbolem E282 i propionian wapnia, czyli E202. Te dwa ostanie związki mogą wywołać różnego rodzaju reakcje alergiczne.

Znajdziemy w nich również barwniki, takie jak karmel mający na celu nadać razowemu chlebowi brązowy kolor. Poza tym ciasto, z którego zrobiony jest chlebopodobny produkt spożywczy, jest zamrożone i często leży w magazynie nawet kilka miesięcy. Dlatego ten rodzaj pieczywa zdecydowanie różni się od tego wypiekanego w dobrej piekarni.

Kolejny powód, dla którego lepiej nie sięgać po chleb z supermarketu jest L-cysteina (E920). Jest to polepszacz pozyskiwany ze zboża, powodujący, że ciasto ma miękką i ciągliwą konsystencję. Cena zboża jest jednak zbyt wysoka, więc do produkcji tej substancji nierzadko wykorzystuje się włosy, pochodzące nie tylko z salonów fryzjerski, ale też ze śmietników. Podczas produkcji L-cysteiny włosy są rozpuszczane w kwasie, a następnie pozyskuje się z nich proszek, który dodaje się do mąki. Dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne, nie przylepia się, a chleb się nie kruszy.

Są małe szanse, że w sklepie na terenie naszego kraju natkniemy się na chleb z dodatkiem E920. Nie mamy jednak stuprocentowej pewności, ponieważ do supermarketów czasem dostarczane jest ciasto pochodzące z Chin. L-cysteina jest niebezpieczna szczególnie dla osób cierpiących na alergię i kobiet spodziewających się dziecka. Jeżeli chcemy kupić chleb dobrej jakości, najlepiej wybierzmy sprawdzoną piekarnię lub upieczmy go samodzielnie.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić