Zbija cukier i cholesterol, wzmacnia włosy. Dodawaj do potraw

15

Kozieradka świetnie sprawdza się w kuchni i można dodawać ją praktycznie do wszystkich potraw. Ta roślina posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie dodawać kozieradkę do ulubionych dań.

Kozieradka nie tylko dla cukrzyków
Kozieradka nie tylko dla cukrzyków

Kozieradka - przyprawa idealna dla cukrzyków

Kozieradka nazywana także bożą trawką i koniczyną grecką to aromatyczna roślina jednoroczna o smaku bardzo podobnym do curry. Można nią wzbogacić zarówno potrawy mięsne, rybne, jak i warzywne, a także sałatki, zupy, zapiekanki i sosy. Jej obecność w naszym codziennym jadłospisie pomaga przede wszystkim na różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego.

Poza tym regularne dodawanie tej przyprawy do potraw jest polecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Nasiona kozieradki pomagają utrzymać stężenie cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Swoje właściwości hipoglikemiczne kozieradka zawdzięcza zawartości trygoneliny i kumaryny.

Ponadto roślina ta poprawia nasze samopoczucie, jest afrodyzjakiem, który podnosi testosteron i pomaga szybciej spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Kozieradka wykazuje silne działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Wpływa korzystnie na pracę naszych jelit, żołądka, trzustki, stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek, wspiera regenerację uszkodzonych tkanek w organizmie, podnosi odporność i obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Kozieradka nadaje się również do użytku zewnętrznego jako okład na obrzęki. Płukanka na bazie kozieradki skutecznie zregeneruje zniszczone włosy.

Odwar z kozieradki jest silną bronią w walce z owrzodzeniami, czyrakami i stanami zapalnymi skóry.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić