Zuzanna Sierzputowska| 

Nigdy więcej nie wyrzucaj skorupek jajek - są cenniejsze, niż myślisz

21

Na naszych wielkanocnych stołach z pewnością zagoszczą jajka w różnych postaciach. Część ekspertów twierdzi, że większość z nas podczas przygotowywania jajecznych potraw popełnia ogromny błąd. Dlaczego powinniśmy przestać wyrzucać skorupki?

Nigdy więcej nie wyrzucaj skorupek jajek - są cenniejsze, niż myślisz
Nigdy więcej nie wyrzucaj skorupek jajek (Adobe Stock, Dipali S)

Specjaliści zauważają, że jajeczne skorupki są bardzo niedoceniane. To właśnie w skorupkach znajduje się wiele cennych dla naszego organizmu witamin. Samych powodów, dla których wyrzucanie skorupek nie ma sensu, jest znacznie więcej. Przy następnym gotowaniu czy smażeniu jajek, zamiast wyrzucać skorupki do kosza, zużyjmy je zgodnie z tym, co proponują specjaliści.

Naturalny suplement diety

Choć ta informacja może nieco zdziwić, skorupki od jajek to świetny dodatek do naszego codziennego menu. Bogactwo witamin, które znajdują się właśnie w skorupkach jajek kurzych, jest ogromne! Oprócz faktu, że w 90 proc. składają się z wapnia, zawierają też cynk, chrom, fluor, fosfor, mangan, miedź, molibden oraz żelazo. Okazuje się, że sproszkowane skorupki to częsty składnik smoothies i koktajli, które spożywane są przez sportowców. Wystarczy, że zbierzemy kilkanaście skorupek i będziemy gotować je przez 25 minut. Po wystudzeniu miksujemy w blenderze lub mikserze, aż powstanie drobny proszek. Do każdego koktajlu dodajemy około 1/4 łyżeczki przygotowanej skorupkowej odżywki.

Innym sposobem na przemycenie skorupek do diety to przygotowanie na ich bazie odżywczego napoju. Na trzy litry wody dosypujemy pięć rozgniecionych jajecznych skorupek, po czym umieszczamy płyn z zawiesiną w lodówce na siedem dni. Dziennie wypijamy jedną szklankę mikstury. Kurację powtarzamy co kilka miesięcy, dzięki czemu trwale wzmocnimy swoją odporność.

Jak jeszcze wykorzystać jajeczne skorupki?

Jeżeli dodawanie skorupek do napojów nas nie przekonuje, możemy je wykorzystać na wiele innych sposobów. Dla przykładu dokładnie umyte i wysuszone skorupki nadadzą się do przygotowania domowej odżywczej maseczki. Wystarczy, że wymieszajmy je z białkiem jajka i nałożymy na twarz. Papkę zmywamy dopiero wtedy, kiedy zaschnie. Po regularnym stosowaniu zauważymy, że nasze pory oczyściły się i wyraźnie zmniejszyły.

Mieszanka ze skorupek i octu jabłkowego ma z kolei pomóc w walce z podrażnieniami. Przygotowaną miksturę odstawiamy na kilka dni, po czym smarujemy nią miejsca, gdzie występuje wysypka czy zaczerwienienia.

Skorupki podobno służą również jako naturalny wybielacz do tkanin. Francuzki wrzucają kilka skorupek do woreczka z siateczki, który ląduje w bębnie pralki, razem z białymi prześcieradłami, obrusami czy ubraniami.

Zobacz także: Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: o2pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić