aktualizacja 

Sposób Marokańczyków i Egipcjan na upały. Działa natychmiast

26

Lata w Polsce są coraz częściej upalne. Nie każdy dobrze znosi tak wysokie temperatury. Jak sobie pomóc w tym czasie? Sztuki ochłody powinniśmy się uczyć od mieszkańców Maroka i Egiptu.

Sposób Marokańczyków i Egipcjan na upały. Działa natychmiast
Tak Marokańczycy radzą sobie z upałami (Getty Images, Hermes Mereghetti)

Gdy temperatura przekracza 30 stopni, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, by we właściwy sposób chłodzić organizm. Wiele osób bardzo źle znosi duszne, upalne dni.

Eksperci przypominają, że wszyscy w tym okresie powinniśmy właściwie o siebie zadbać. Okazuje się, że najskuteczniejszą metodę na ochłodę mieszkańcy cieplejszych krajów znają i stosują od dawna.

Dlaczego zimne napoje to nie najlepszy sposób na upały?

Większość z nas, gdy nadchodzi fala upałów, zaopatruje się w kostki lodu i chłodzone napoje. I choć przez moment dzięki temu poczujemy się lepiej, chwilę później znów będziemy odczuwać gorąc. Zdecydowanie bardziej skuteczny sposób na ochłodę może początkowo dziwić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pies podczas upałów. Sposoby i pomysłowe gadżety na pomoc zwierzęciu

Picie zimnych napojów w upał może nam zaszkodzić. W skrajnych przypadkach powodują bowiem szok termiczny. Jego pierwszym objawem jest kłujący, zimny ból zatok. Może się również wówczas pojawić gęsia skórka oraz nieprzyjemny ból żołądka.

Jeżeli występuje u nas przynajmniej jedna ze wspomnianych dolegliwości, koniecznie udajmy się do lekarza. Ich zignorowanie może doprowadzić do arytmii serca, a w konsekwencji nawet do zwału i śmierci.

Tak przetrwasz upały. Musisz zrobić coś, co wydaje się niedorzeczne

W jaki sposób pomóc sobie znosić skwar w bezpieczny sposób? Warto zrobić to, co mieszkańcy Iranu, Egiptu czy Maroka. W tych krajach podczas upałów mieszkańcy piją gorącą posłodzoną herbatę z miętą.

Trik ten sprawdza się wtedy, gdy przebywamy w suchym klimacie. Wypicie ciepłego napoju sprawia, że organizm zaczyna wydzielać więcej potu, co automatycznie sprawia, że pozbywa się nadprogramowego ciepła i w ten sposób się chłodzi.

Ten sam efekt uzyskamy, gdy dodamy do potraw pikantnych przypraw. To właśnie dlatego w wielu ciepłych krajach znajdziemy w restauracjach dania z chili.

Autor: ZS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić