Co zrobić z cukinią? Przepis na leczo z tajemniczym składnikiem

10

Sezon na cukinię w pełni, dlatego warto z niego skorzystać. Cukinia doskonale sprawdzi się w leczo. Do tego mamy mały sekret na to, co zrobić, by danie to wyszło lepiej niż zazwyczaj.

Co zrobić z cukinią? Przepis na leczo z tajemniczym składnikiem
Przepis na leczo. (Pixabay)

Leczo to danie, które warto znać. Robi się praktycznie samo, jedyne co musisz zrobić, to pokroić warzywa i wrzucić do garnka. Mamy również sposób na to, by to danie było smaczniejsze niż zazwyczaj. Pod koniec gotowania dodaj do swojego leczo podsmażone wcześniej wędzone tofu. Leczo nabierze wtedy intensywniejszego zapachu wędzonki i będzie świetnie komponowało się z kiełbasą. Do tego odrobina oleju lnianego, który nie tylko jest zdrowy, ale dodaje do dania świetnego aromatu. Smacznego!

  • 3-4 cukinie
  • 2 cebule
  • 3 papryki (najlepiej kolorowe)
  • 3 pomidory
  • 300 g dobrej, nietłustej kiełbasy
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • kostka wędzonego tofu
  • 2 łyżeczki oleju lnianego
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku ostra i słodka
  • suszone oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka masła
  • Cukinię, marchewkę, cebulę i papryki pokrój w kosteczkę
  • Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij skórkę, pokrój w kosteczkę, wrzuć do wysokiego garnka i podsmaż chwilę na maśle
  • Wlej do warzyw szklankę wody, passatę pomidorową, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy
  • Gotuj do momentu, gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, w razie potrzeby dolej odrobinę wody
  • Dopraw
  • Tofu i kiełbasę pokrój, podsmaż na patelni
  • Wrzuć do garnka z warzywami i gotuj jeszcze 10 minut
Zobacz także: Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić