Niezwykłe połączenie smaków. Przepis na dżem z cukinii i cytryn

11

Dżemy są świetnym dodatkiem do naleśników, ciast czy pieczywa. Najbardziej popularne są te z truskawek, śliwek oraz wiśni. Często można spotkać je w sklepach. Dżemy można jednak robić praktycznie z każdego warzywa czy owocu. Dlatego polecamy przepis na oryginalny w smaku dżem z cukinii i cytryn. Koniecznie spróbuj!

Niezwykłe połączenie smaków. Przepis na dżem z cukinii i cytryn
Dżem z cukinii i cytryn - zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Dżem z dodatkiem cytryny jest doskonałą przekąską i dodatkiem do naleśników czy pieczywa. Jest słodki, ale delikatnie kwaśny jednocześnie. Przygotowuje się go bardzo szybko i z pewnością uda się każdemu, nawet osobie, która nie ma doświadczenia w kuchni. Jak każdy inny dżem, można go przechowywać w spiżarni nawet do 12 miesięcy.

Dżem z cukinii i cytryn. Potrzebne składniki

  • 5 kg cukinii zielonej
  • 1 kg cukru
  • 4 średnie cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Dżem z cukinii i cytryn. Sposób przygotowania

  • Cukinię umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość drobną kostkę.
  • Cukinię przełóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia.
  • Kiedy cukinia się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj tak przez jeszcze 10-15 minut.
  • Cytryny sparz i zetrzyj z nich skórkę.
  • Z cytryn wyciśnij sok.
  • Garnek z cukinią zdejmij z ognia i całość zblenduj.
  • Dodaj cukier oraz sok i skórkę z cytryny.
  • Całość wymieszaj i smaż około 30 minut.
  • Gotowy dżem z cukinii i cytryn przekładaj do czystych i wyparzonych słoików.
  • Słoiki starannie zakręć i studź ustawione do góry dnem.
Zobacz także: Smacznego! Przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić