Domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego

14

Pyszny domowy obiad dla całej rodziny? W sieci nie znajdziesz nic prostszego. Zrób zapiekankę z mięsa mielonego! Składniki dostaniesz w każdym sklepie, a danie praktycznie zrobi się samo. Domownicy będą zachwyceni tą propozycją.

Domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego
Zapiekanka ziemniaczana (Getty Images)

Zapiekanki to tani i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować ze wszystkiego: makaronu, ziemniaków czy ryżu. Częste dodatki to mięso i warzywa. Można także przygotować sos i dodać dowolny ser, nawet biały.

Najlepszą zapiekanką jest zdecydowanie ta z makaronu i mięsa mielonego. Jest bardzo prosta w wykonaniu i można zrobić ją z każdego rodzaju makaronu. Chętni mogą ją także trochę zmodyfikować i dorzucić do środka ulubione warzywa, np. pokrojoną marchewkę, dynię lub cukinię.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Potrzebne składniki

  • 2 cebule
  • olej
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 35 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki
  • oregano
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • 20 dag startego żółtego sera

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków. Miłośnicy ryb będą pozytywnie zaskoczeni

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Sposób przygotowania

  • Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
  • Podsmaż na patelni z 2 łyżkami oleju.
  • Dodaj mielone mięso i smaż je ok. 10 minut.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Czosnek dodaj do mielonego mięsa.
  • Do mielonego mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
  • Wymieszaj i duś na niedużym ogniu ok. 10 minut.
  • Makaron wsyp na osolony wrzątek i gotuj do czasu, aż będzie półmiękki.
  • Odcedź makaron, przelej zimną wodą.
  • Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem.
  • Wsyp do naczynia makaron i wyłóż warstwę mięsa.
  • Całość posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 20 minut w 180 st. Celsjusza.

I gotowe. Smacznego!

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić