Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BBI
|

Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Sprytny trik znanej restauratorki

5
Podziel się:

Królowa polskiej kuchni jest tylko jedna, a w jej wydaniu nawet dania wyjątkowo proste i skromne nabierają rumieńców. Szczególnie, gdy do ich przygotowania dodamy odpowiednią ilość czosnku. Zupa z tym składnikiem według przepisu Magdy Gessler rozgrzeje nas jesienią. Przepis znanej restauratorki zdradza trik, który przyda nam się także przy gotowaniu innych potraw.

Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Sprytny trik znanej restauratorki
Przepis na zupę czosnkową znanej restauratorki (Pixabay, pixabay)

Zupa czosnkowa to ważna pozycja w jesiennym menu. Szczególnie, gdy zmarznięci wracamy do domu po ciężkim dniu. Talerz rozgrzewającej aromatycznej zupy z dodatkiem grzanek poprawi nam nastrój i wpłynie na naszą odporność. Jak przygotować zupę, zachowując prozdrowotne właściwości czosnku i nie przypalić go na zbyt rozgrzanym maśle?

Magda Gessler zdradza, jak używać tłuszczu na patelni, by uniknąć przy tym nadmiernego dymienia. Oto przepis na idealną zupę czosnkową.

Zupa czosnkowa według Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 8 ząbków czosnku
  • por (biała część) lub duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 4 ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • pół kubka tłustej śmietany (30 lub 36 proc.)
  • sól, pieprz, tymianek

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosto z grilla. Konkretne grillowanie

Zupa czosnkowa według Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Warzywa obierz i posiekaj. Czosnek pokrój w plastry. Cebulę lub pora w drobną kosteczkę, podobnie ziemniaki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Jak zdradza znana restauratorka, takie połączenie obniża temperaturę, dzięki czemu masło nie pali się na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i cebulę. Smaż do momentu, gdy zaczną intensywnie pachnieć.
  • Dodaj tymianek i ziemniaki. Wymieszaj, a gdy ziemniaki lekko zmiękną, całość obficie zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj aż do całkowitego ugotowania ziemniaków.
  • Zupę zmiksuj, podawaj ze świeżymi grzankami.

I gotowe. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Paaaaaa
2 tyg. temu
4 ziemniaki
Szu
2 tyg. temu
Śmietanki ( Redaktorze) a nie kwaśnej śmietany. Śmietanka jest słodka a śmietana kwasna !
Twój nick
2 tyg. temu
Gesslerka zna się na gotowaniu jak jaszczomp na ekonomii
Kkkkkk
2 tyg. temu
"Jak zdradza znana restauratorka, takie połączenie [olej z masłem] obniża temperaturę" - yyyyy... Jak? Wiem, co autor miał na myśli, ale niech autor poprawi
AnLee
2 tyg. temu
A śmietana???
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić