Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Sprytny trik znanej restauratorki
Królowa polskiej kuchni jest tylko jedna, a w jej wydaniu nawet dania wyjątkowo proste i skromne nabierają rumieńców. Szczególnie, gdy do ich przygotowania dodamy odpowiednią ilość czosnku. Zupa z tym składnikiem według przepisu Magdy Gessler rozgrzeje nas jesienią. Przepis znanej restauratorki zdradza trik, który przyda nam się także przy gotowaniu innych potraw.
Zupa czosnkowa to ważna pozycja w jesiennym menu. Szczególnie, gdy zmarznięci wracamy do domu po ciężkim dniu. Talerz rozgrzewającej aromatycznej zupy z dodatkiem grzanek poprawi nam nastrój i wpłynie na naszą odporność. Jak przygotować zupę, zachowując prozdrowotne właściwości czosnku i nie przypalić go na zbyt rozgrzanym maśle?
Magda Gessler zdradza, jak używać tłuszczu na patelni, by uniknąć przy tym nadmiernego dymienia. Oto przepis na idealną zupę czosnkową.
Zupa czosnkowa według Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 8 ząbków czosnku
- por (biała część) lub duża cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 4 ziemniaki
- litr bulionu warzywnego
- pół kubka tłustej śmietany (30 lub 36 proc.)
- sól, pieprz, tymianek
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Prosto z grilla. Konkretne grillowanie
Czytaj także: Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie
Zupa czosnkowa według Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Warzywa obierz i posiekaj. Czosnek pokrój w plastry. Cebulę lub pora w drobną kosteczkę, podobnie ziemniaki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Jak zdradza znana restauratorka, takie połączenie obniża temperaturę, dzięki czemu masło nie pali się na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i cebulę. Smaż do momentu, gdy zaczną intensywnie pachnieć.
- Dodaj tymianek i ziemniaki. Wymieszaj, a gdy ziemniaki lekko zmiękną, całość obficie zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj aż do całkowitego ugotowania ziemniaków.
- Zupę zmiksuj, podawaj ze świeżymi grzankami.
I gotowe. Smacznego!