Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek

17

Placki ziemniaczane to w skrócie starte ziemniaki, cebula, mąka i jajka. Jednak to jedynie baza, którą modyfikować może każdy z nas. Przepisem na niecodzienne placki podzielił się Sebastian Olma, finalista drugiego sezonu programu MasterChef.

Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek
Już wiadomo, jaka odmiana ziemniaków jest najlepsza do placków (Pixabay, locrifa)

Jak podaje szef kuchni, najlepsze do placków są ziemniaki typu C. To ziemniaki najbardziej sypkie, które zawierają najwięcej skrobi. Po ugotowaniu ich miąższ jest suchy, mączysty. Oprócz placków ten rodzaj ziemniaków jest idealny do przygotowania puree, pyz czy kopytek.

Przepis Sebastiana Olmy wyróżnia dodatek, z którym serwujemy placki - boczniaki. Wbrew pozorom ich smak wcale nie jest identyczny, jak grzybów, które często towarzyszą plackom ziemniaczanym w formie sosu.

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - składniki:

  • 2 kg Ziemniaki typu C 
  • 0,2 kg kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 300 g mąki pszennej (w razie potrzeby można dodać więcej, w zależności od tego, jak gęste będzie ciasto)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 13 ząbków czosnku
  • 1 kg boczniaków
  • Do przyprawienia: sól, zioła prowansalskie, 1 duża łyżka słodkiej papryki
  • Olej do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - sposób przygotowania

  • Ziemniaki na placki zetrzyj na cienkich oczkach, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, majeranek suszony, tartą cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Placki smaż na oleju roślinnym, aż będą złote z każdej strony, następnie odstaw na papier.
  • Boczniaki porwij palcami na małe kawałki, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmaż na patelni na złoty kolor z czosnkiem i podlej słodką śmietaną. Poczekaj, aż sos lekko odparuje i dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki.
  • Na talerzu ułóż porcję sosu, następnie dodaj placki. Na całość dodaj kwaśną śmietanę i natkę pietruszki.

I gotowe! Warto pamiętać, że ziemniaki są prawdziwą skarbnicą potasu. Zawierają też m.in. cynk, fosfor, jod, magnez oraz witaminę A i witaminę C.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kadyrow znów atakuje. Uderza w ważnych ludzi na Kremlu
Piłkarki dostały po 200 euro. W tym momencie powiedziały dość
Polecimy do greckich Salonik. LOT uruchamia nowy kierunek
Oto dorobek Igi Świątek w 2024 roku. Przyniosła Polakom powody do dumy
Rosjanie zaproponowali Ukraince grę dla ich kraju. Tyle chcieli jej zapłacić
Sukces brytyjskiego wywiadu. Rozbito masową "pralnię" rosyjskich pieniędzy
Rosja zamyka polski konsulat. Sikorski: Przyjmujemy to z dostojną obojętnością
Program "Czyste powietrze". PiS ostrzega: To zła decyzja dla Polaków
Sprzedawali fikcyjne przedmioty w internecie. Usłyszeli 160 zarzutów
Kupiła sztućce i straciła pracę. Dyrektor Muzeum Pana Tadeusza odwołana
Wiceszef polskiego MSZ. "Premier Izraela wie, czego może się spodziewać"
Wetrzyj to w lustro, a nie zaparuje. Genialny trik
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić