Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek

Placki ziemniaczane to w skrócie starte ziemniaki, cebula, mąka i jajka. Jednak to jedynie baza, którą modyfikować może każdy z nas. Przepisem na niecodzienne placki podzielił się Sebastian Olma, finalista drugiego sezonu programu MasterChef.

Już wiadomo, jaka odmiana ziemniaków jest najlepsza do plackówJuż wiadomo, jaka odmiana ziemniaków jest najlepsza do placków
Źródło zdjęć: © Pixabay | locrifa

Jak podaje szef kuchni, najlepsze do placków są ziemniaki typu C. To ziemniaki najbardziej sypkie, które zawierają najwięcej skrobi. Po ugotowaniu ich miąższ jest suchy, mączysty. Oprócz placków ten rodzaj ziemniaków jest idealny do przygotowania puree, pyz czy kopytek.

Przepis Sebastiana Olmy wyróżnia dodatek, z którym serwujemy placki - boczniaki. Wbrew pozorom ich smak wcale nie jest identyczny, jak grzybów, które często towarzyszą plackom ziemniaczanym w formie sosu.

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - składniki:

  • 2 kg Ziemniaki typu C 
  • 0,2 kg kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 300 g mąki pszennej (w razie potrzeby można dodać więcej, w zależności od tego, jak gęste będzie ciasto)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 13 ząbków czosnku
  • 1 kg boczniaków
  • Do przyprawienia: sól, zioła prowansalskie, 1 duża łyżka słodkiej papryki
  • Olej do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na placki z cukinii

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - sposób przygotowania

  • Ziemniaki na placki zetrzyj na cienkich oczkach, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, majeranek suszony, tartą cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Placki smaż na oleju roślinnym, aż będą złote z każdej strony, następnie odstaw na papier.
  • Boczniaki porwij palcami na małe kawałki, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmaż na patelni na złoty kolor z czosnkiem i podlej słodką śmietaną. Poczekaj, aż sos lekko odparuje i dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki.
  • Na talerzu ułóż porcję sosu, następnie dodaj placki. Na całość dodaj kwaśną śmietanę i natkę pietruszki.

I gotowe! Warto pamiętać, że ziemniaki są prawdziwą skarbnicą potasu. Zawierają też m.in. cynk, fosfor, jod, magnez oraz witaminę A i witaminę C.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało