Faworki bez śmietany. Jeszcze lżejsze i smaczniejsze

4

Wraz z karnawałem nadszedł czas na kulinarną rozpustę. W tym okresie nic tak dobrze nie sprawdza jako słodka przekąska, jak faworki. Tradycyjnie chruściki przyrządza się na śmietanie, ale my wychodzimy poza schemat i proponujemy lżejsze i prostsze w przygotowaniu faworki bez śmietany. Wystarczy kilka składników!

Faworki bez śmietany. Jeszcze lżejsze i smaczniejsze
Przepis na faworki bez śmietany (Pixabay)

Faworki to tradycyjny przysmak, który obok pączków jest najpopularniejszym wypiekiem jadanym w czasie karnawału oraz w tłusty czwartek. To więc najwyższy czas, by sięgnąć po dobry przepis na te pyszne, chrupiące ciastka. My proponujemy delikatnie unowocześnić recepturę naszych babć i nie dodawać do ciasta śmietany. Dzięki temu faworki będę jeszcze lżejsze i delikatniejsze, a także mniej kaloryczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Przepis na faworki bez śmietany. Potrzebne składniki

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka octu 6 proc. lub spirytusu
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania

Przepis na faworki bez śmietany. Sposób przygotowania

  • Mąkę wymieszaj w misce z żółtkami, masłem i odrobiną soli
  • Do masy dolewaj stopniowo wody i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, tak by było elastyczne i gładkie. Ostaw na 30 minut
  • Ciasto przełóż na blat i zbijaj drewnianym wałkiem przez kilka minut. Dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej kruche
  • Ciasto rozwałkuj cienko na blacie lekko podsypanym mąką. Pokrój w paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm. Pośrodku każdego paska zrób podłużne nacięcie
  • Teraz czas zwinąć faworki - w tym celu przełóż jeden koniec prostokąta przez wycięty środek
  • W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, faworki smaż partiami na złoto, po około 20 sekund z każdej strony. Przełóż ciastka na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
  • Wystygnięte faworki posyp cukrem pudrem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić