Cappuccino na słono? Przepis Pascala Brodnickiego to totalne zaskoczenie

2

Zapomnij o tradycyjnym cappuccino. Zapomnij też o...tradycyjnej zupie grzybowej! Pascal Brodnicki przygotował cappuccino z grzbów leśnych. To elegancka propozycja na wigilię dla najbardziej wymagających podniebień.

Cappuccino na słono? Przepis Pascala Brodnickiego to totalne zaskoczenie
To cappuccino zaskakuje smakiem i składnikami (AKPA, Piętka Mieszko)

Grzybowe cappuccino jest nietypową alternatywą dla zupy grzybowej. Serwowane w bulionówkach lub szerokich kubkach może towarzyszyć nam jako rozgrzewający napój do innego posiłku. Jednak pamiętajmy o tym, że taka forma zupy grzybowej jest bardzo aromatyczna i będzie konkurować ze smakami innych wigilijnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - składniki:

  • śmietanka - 150 mililitrów,
  • grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów,
  • 35 mililitrów tłuszczu,
  • pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów,
  • mąka - 2 łyżki,
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu w kulkach,
  • suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta,
  • olej truflowy lub oliwa truflowa,
  • tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
  • Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut.
  • Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
  • Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
  • Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień.
  • Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
  • Przelej zupę do kubków lub bulionówek.
  • Resztę śmietany ubij na sztywno i wlej na wierzch bulionówek. Całość dopraw solą i pieprzem

i gotowe! Jeśli dysponujesz jedynie suszonymi grzybami - nic straconego. Wręcz przeciwnie - cappuccino przygotowane na ich bazie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić