Cappuccino na słono? Przepis Pascala Brodnickiego to totalne zaskoczenie

Zapomnij o tradycyjnym cappuccino. Zapomnij też o...tradycyjnej zupie grzybowej! Pascal Brodnicki przygotował cappuccino z grzbów leśnych. To elegancka propozycja na wigilię dla najbardziej wymagających podniebień.

To cappuccino zaskakuje smakiem i składnikamiTo cappuccino zaskakuje smakiem i składnikami
Źródło zdjęć: © AKPA | Piętka Mieszko

Grzybowe cappuccino jest nietypową alternatywą dla zupy grzybowej. Serwowane w bulionówkach lub szerokich kubkach może towarzyszyć nam jako rozgrzewający napój do innego posiłku. Jednak pamiętajmy o tym, że taka forma zupy grzybowej jest bardzo aromatyczna i będzie konkurować ze smakami innych wigilijnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - składniki:

  • śmietanka - 150 mililitrów,
  • grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów,
  • 35 mililitrów tłuszczu,
  • pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów,
  • mąka - 2 łyżki,
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu w kulkach,
  • suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta,
  • olej truflowy lub oliwa truflowa,
  • tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
  • Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut.
  • Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
  • Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
  • Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień.
  • Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
  • Przelej zupę do kubków lub bulionówek.
  • Resztę śmietany ubij na sztywno i wlej na wierzch bulionówek. Całość dopraw solą i pieprzem

i gotowe! Jeśli dysponujesz jedynie suszonymi grzybami - nic straconego. Wręcz przeciwnie - cappuccino przygotowane na ich bazie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową