Cappuccino na słono? Przepis Pascala Brodnickiego to totalne zaskoczenie

Zapomnij o tradycyjnym cappuccino. Zapomnij też o...tradycyjnej zupie grzybowej! Pascal Brodnicki przygotował cappuccino z grzbów leśnych. To elegancka propozycja na wigilię dla najbardziej wymagających podniebień.

To cappuccino zaskakuje smakiem i składnikamiTo cappuccino zaskakuje smakiem i składnikami
Źródło zdjęć: © AKPA | Piętka Mieszko

Grzybowe cappuccino jest nietypową alternatywą dla zupy grzybowej. Serwowane w bulionówkach lub szerokich kubkach może towarzyszyć nam jako rozgrzewający napój do innego posiłku. Jednak pamiętajmy o tym, że taka forma zupy grzybowej jest bardzo aromatyczna i będzie konkurować ze smakami innych wigilijnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - składniki:

  • śmietanka - 150 mililitrów,
  • grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów,
  • 35 mililitrów tłuszczu,
  • pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów,
  • mąka - 2 łyżki,
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu w kulkach,
  • suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta,
  • olej truflowy lub oliwa truflowa,
  • tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
  • Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut.
  • Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
  • Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
  • Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień.
  • Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
  • Przelej zupę do kubków lub bulionówek.
  • Resztę śmietany ubij na sztywno i wlej na wierzch bulionówek. Całość dopraw solą i pieprzem

i gotowe! Jeśli dysponujesz jedynie suszonymi grzybami - nic straconego. Wręcz przeciwnie - cappuccino przygotowane na ich bazie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?