Kamil S. Sikora| 

Najzdrowszy sok świata. Ma 40 razy więcej wit. C niż cytryna

61

W trosce o swoje zdrowie powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z używek i szkodliwej żywności, pamiętać o regularnej aktywności fizycznej oraz włączyć do swoje codzienne diety wartościowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest sok z owoców dzikiej róży. Dowiedz się jak go przygotować i dlaczego jest uznawany za najzdrowszy napój na świecie.

Najzdrowszy sok świata. Ma 40 razy więcej wit. C niż cytryna
Sok z dzikiej róży ma mnóstwo włąściwości leczniczych (Licencjodawca, Martysjahlushyk)

Przepis na domową miksturę z owoców dzikiej róży

Składniki:

2 kg owoców dzikiej róży,

1 kg cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Do przyrządzone prozdrowotnego napoju należy wybrać dojrzałe owoce róży jabłkowatej albo pomarszczonej, które będą jeszcze twarde. Latem zbierajmy je sami, a zimą dostaniemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Po przebraniu i dokładnych umyciu kroimy je na pół i oczyszczamy z nasion i włosków. Następnie umieszczamy w emaliowanym garnku, zalewamy wrzącą wodą (do wysokości owoców) i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut.

Po upływie tego czasu mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Potem znowu podgrzewamy ją przez kilka minut i na godzinę zostawiamy w ciepłym miejscu. Następnie miksturę odcedzamy za pomocą sitka z gęstymi oczkami, uważając przy tym, żeby za bardzo ich nie rozgnieść. Ciecz gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć, dodając do niej jednocześnie cukier trzcinowy. Na koniec zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy sok do wyparzonych wcześniej butelek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pij na czczo. Te napoje mają niezwykłe właściwości

Właściwości mikstury

W soku przygotowanego na bazie owoców z dzikiej róży znajdziemy m.in.: witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, pektyny, kwas elagowy, karotenoidy, bioflawonoidy, garbniki, wapń, cynk, mangan, żelazo, potas, magnez i fosfor. Nie każdy wie, że owoce dzikiej róży mogą zawierać nawet 40 razy więcej bezcennej dla naszego organizmu witaminy C niż owoce cytrusowe w tym cytryna.

Kwas askorbinowy podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Regularne sięganie o sok z dzikiej róży przeciwdziała również anemii, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego oraz łagodzi stany zapalne stawów. Ponadto pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który sprzyja pojawianiu się zmian miażdżycowych i występowaniu zawału serca i udaru mózgu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić