Ten przepis ma 100 lat. Nagranie zebrało 23 miliony odtworzeń

10

Ugotowałaś za dużo jajek i teraz nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy na to sposób. Wykorzystaj je do przygotowania nietypowej przekąski. Oto przepis na pieczone pierożki z jajecznym farszem. Ten wyjątkowy patent ma aż 100 lat.

Ten przepis ma 100 lat. Nagranie zebrało 23 miliony odtworzeń
Ten przepis na ciasto ma 100 lat (Przepisy od Olgi, YouTube)

Na kanale "Przepisy od Olgi" na YouTube autorka podzieliła się przepisem swojej babci na nietypowe pierożki z farszem jajecznym. Nagranie w ciągu kilku miesięcy obejrzano przeszło 23 mln razy. Przygotowanie dania jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko kilku najprostszych składników, które zapewne masz już w swojej kuchni. Smacznego!

Pieczone pierożki z jajecznym farszem. Potrzebne składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła

Składniki na farsz:

  • pęczek zielonej cebuli
  • 6-7 gotowanych jajek
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Pieczone pierożki z jajecznym farszem. Sposób przygotowania

  • Do miski wsyp mąkę i sól, stopniowo dodawaj wodę i dokładnie wyrabiaj ciasto rękami.
  • Wyrobione ciasto odłóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 10 minut.
  • Po tym czasie podziel je na kilkanaście części.
  • Formuj spłaszczone małe kulki i układaj je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem.
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  • Przygotuj farsz. Posiekaj drobno szczypiorek i podsmaż go na oleju.
  • Miękki szczypiorek dodaj do pokrojonych w kostkę jajek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj całość.
  • Ciasto wałkuj rękami na cienkie placki.
  • Dodaj trochę farszu z jajek i zawijaj jak krokiety.
  • Pierożki układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

Tak przygotowane danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Możecie podziękować w sekcji komentarzy Oldze z kanału "Przepisy od Olgi" na YouTube!

Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić