aktualizacja 

Naleśniki, ale inaczej. Prosty przepis na to, jak zrobić je "po holendersku"

4

To nie jest zwykły naleśnik. Jest delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Te same składniki, ale dzięki prostemu sposobowi zupełnie inny efekt!

Naleśniki, ale inaczej. Prosty przepis na to, jak zrobić je "po holendersku"
Gotowy naleśnik holenderski. (YouTube)

To danie nazywa się potocznie "naleśnikiem holenderskim" lub "dutch baby". Legenda mówi, że właśnie takie naleśniki przygotowywano dzieciom. Rozpływają się w ustach, są bardzo kremowe, miękkie i lekkie, jak chmurka. Sposób ich przygotowania jest banalnie prosty.

Przepis na naleśniki holenderskie. Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder, lukier lub owoce na wierzch naleśnika
  • łyżka masła

Przepis na naleśniki holenderskie. Sposób wykonania:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni, a w nim rozgrzej również żeliwną patelnię
  • Jajka, cukier, mleko i ekstrakt waniliowy ubij przy pomocy miksera
  • Dodaj mąkę i ubijaj do połączenia się składników
  • Ciasto przecedź używając gęstego sita lub ścierki
  • Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wylej na nie ciasto
  • Naleśnik piecz aż się podniesie i zarumieni
  • Na koniec posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub dodaj ulubione owoce
Zobacz także: Jak zrobić idealne naleśniki?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić