aktualizacja 

Babciny sekret pierogów. Korzysta z niego Magda Gessler

24

Babciny trik na idealne ciasto do pierogów już dawno podchwycili m.in Magda Gessler czy Robert Makłowicz. Pierogi przygotowane z tym dodatkiem nigdy nie kleją się do stolnicy, łatwo się wałkują, ciasto jest elastyczne, miękkie i pyszne po ugotowaniu.

Babciny sekret pierogów. Korzysta z niego Magda Gessler
Ciasto na pierogi przygotowane z łyżka masła nigdy nie kleją się do stolnicy i łatwo się wałkują. (Pexels)

Babciny sposób na idealne ciasto do pierogów to dodanie łyżki masła do klasycznego przepisu na ciasto. Sprawia ono, że ciasto wychodzi elastyczne, idealnie gładkie oraz nie przykleja się do stolnicy. Pierogi nie będą się również rozpadać podczas gotowania. Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę dolej do dołka, który wydrążasz w mieszance soli, mąki i właśnie masła.

Przepis na babcine ciasto do pierogów. Potrzebne składniki:

  • pół kg mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Przepis na babcine ciasto do pierogów. Sposób wykonania:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i sól
  • Zrób kopczyk, wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto
  • Odstaw na pół godziny. Przykryj ciepłym talerzem, dzięki temu pozostanie ono miękkie i będzie idealne do dalszej pracy
  • Wałkuj ciasto, wycinaj kółka na pierogi i faszeruj ulubionym farszem
Zobacz także: Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić