o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Babciny sekret pierogów. Korzysta z niego Magda Gessler

17
Podziel się

Babciny trik na idealne ciasto do pierogów już dawno podchwycili m.in Magda Gessler czy Robert Makłowicz. Pierogi przygotowane z tym dodatkiem nigdy nie kleją się do stolnicy, łatwo się wałkują, ciasto jest elastyczne, miękkie i pyszne po ugotowaniu.

Babciny sekret pierogów. Korzysta z niego Magda Gessler
Ciasto na pierogi przygotowane z łyżka masła nigdy nie kleją się do stolnicy i łatwo się wałkują. (Pexels)
bDnNpFNh

Babciny sposób na idealne ciasto do pierogów to dodanie łyżki masła do klasycznego przepisu na ciasto. Sprawia ono, że ciasto wychodzi elastyczne, idealnie gładkie oraz nie przykleja się do stolnicy. Pierogi nie będą się również rozpadać podczas gotowania. Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę dolej do dołka, który wydrążasz w mieszance soli, mąki i właśnie masła.

Przepis na babcine ciasto do pierogów. Potrzebne składniki:

  • pół kg mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli
bDnNpFNj

Przepis na babcine ciasto do pierogów. Sposób wykonania:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i sól
  • Zrób kopczyk, wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto
  • Odstaw na pół godziny. Przykryj ciepłym talerzem, dzięki temu pozostanie ono miękkie i będzie idealne do dalszej pracy
  • Wałkuj ciasto, wycinaj kółka na pierogi i faszeruj ulubionym farszem
Zobacz także: Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki
bDnNpFNK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
Bogu
2 tyg. temu
Pani Gessler to żaden autorytet w branży, a mówiąc delikatnie to wręcz odwrotnie. A co do tego przepisu to nie dadawajcie masła do mąki, tylko do gorącej wody, ja zawsze nalewam wrzątek do szklanki, dodaje masło i mieszam żeby się rozpuściło i dopiero wlewam do mąki z solą, po chwili jedno jajko i ciasto faktycznie jest wtedy najlepsze!
Abe
2 tyg. temu
Tylko taki drobiazg, czy masło stopione, czy temperatura pokojowa bez stopienia czy po,czy np zimne z lodówki. Jak się daje przepis,to warto dookreślać.
Natka
2 tyg. temu
Ja dodaję olej do ciasta i też są przepyszne polecam.Jak również troszkę do wody w której gotuje pierogi.
bDnNpFNL
Patriotka 54
2 tyg. temu
Ale mi nowosć. Już dawno wszystkie osoby co robią ciasto na pierogi o tym wiedzą.
Kucharz
2 tyg. temu
Ludzie przecież ta Gessler nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu a ten program TVN jest reżyserowany i musi tak robić jak jest w scenariuszu
Najnowsze komentarze (17)
Aurus
2 tyg. temu
Profesjonalizm bije po oczach!
Aldona
2 tyg. temu
Ja zawsze zamiast wody dodaje maslanki i wierzcie mi ciasto na pierogi przepyszne.
Optymistka
2 tyg. temu
Ja robię pierogi na oko. Wsypuję mąkę, do niej trochę soli, odrobinę pokruszonych drożdży, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem lub margaryną. Wyrabiam ciasto dodając mąki tak długo, aż ciasto będzie mięciutkie i będzie odstawało od rąk. Odrobina drożdży spowoduje, że ciasto delikatnie rośnie, a pierogi po ugotowaniu na łączeniu będą mięciutkie. Życzę smacznego. Koleżanka nauczyła mnie tego przepisu. I jeszcze jedno! Zawsze dodaję mąkę do ciasta, czyli trzeba tyle mleka dać, żeby nie dolewać, bo ciasto już nie wyjdzie takie jak należy. To już moje odkrycie.
Kasia
2 tyg. temu
ameryke odkryli
Patriotka 54
2 tyg. temu
Ale mi nowosć. Już dawno wszystkie osoby co robią ciasto na pierogi o tym wiedzą.
Adam
2 tyg. temu
Ja bardziej przepadam za jej dopinanymi lokami w stylu willas.
Tomek
2 tyg. temu
Ta Gessler to żaden autorytet, przed jej programem w TVN uczy się na pamięć co jej napisano przez innych kucharzy. Może powinna wystąpić w programie gdzie zawodowy kucharz zadawałby jej pytania na temat potraw no i ogólnie gotowania.
Natka
2 tyg. temu
Ja dodaję olej do ciasta i też są przepyszne polecam.Jak również troszkę do wody w której gotuje pierogi.
bDnNpFND
Swarożyc
2 tyg. temu
gessler nie umie robić Pierożków.etnicznie to niemożliwe. Pierogi potrafią tylko słowianki lepić ......
smakosz
2 tyg. temu
To ja już nie skorzystam. Życzę tej pani wszystkiego najgorszego !
ale jaja!
2 tyg. temu
nie możliwe! Ameryka!
Mistrzunio
2 tyg. temu
Wkurza mnie jak na poczatku pisze ie kilka razy to samo w inny sposub a odpowiedz na teze postawiony w tytule dopiero w polowie.
Bogu
2 tyg. temu
Pani Gessler to żaden autorytet w branży, a mówiąc delikatnie to wręcz odwrotnie. A co do tego przepisu to nie dadawajcie masła do mąki, tylko do gorącej wody, ja zawsze nalewam wrzątek do szklanki, dodaje masło i mieszam żeby się rozpuściło i dopiero wlewam do mąki z solą, po chwili jedno jajko i ciasto faktycznie jest wtedy najlepsze!
Abe
2 tyg. temu
Tylko taki drobiazg, czy masło stopione, czy temperatura pokojowa bez stopienia czy po,czy np zimne z lodówki. Jak się daje przepis,to warto dookreślać.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić