Angelika Karpińska| 

Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza

7

Budyń to tradycyjna, gotowana na parze, lekkostrawna potrawa, która przed wojną była popularna zarówno w formie deseru, jak i dania obiadowego. Poniżej publikujemy przepis na budyń z kapusty według Roberta Makłowicza, jednego z najpopularniejszych polskich kucharzy.

Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza
Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza (Wikimedia Commons)

Tradycyjny budyń, który kiedyś często gościł na polskich stołach, to danie, którego trzeba spróbować. Należy pamiętać, że budynie gotuje się na parze w specjalnych metalowych formach z kominem w środku. Można kupić je m.in. na Allegro.

Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:

  • główka kapusty
  • 8 jajek
  • 2 bułki
  • cebula
  • 1/2 kostki masła

Czytaj także: Przepis na "magiczny" pudding. Tylko trzy składniki

Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:

  • Przyrządź główkę kapusty tak jak na pierogi, czyli ugotuj w cząstkach, dobrze wyciśnij w serwecie, posiekaj i przysmaż na maśle z cebulką
  • Łyżkę masła utrzyj z 8 żółtkami
  • Z białek ubij pianę
  • Połącz żółtka z pianą i dwoma czerstwymi, namoczonymi w mleku bułkami
  • Powstałą masę połącz z przyrządzoną kapustą
  • Włóż do formy budyniowej i gotuj przez 45 minut

Zobacz także: Błyskawiczne placki z kurczaka. Najlepszy przepis

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić