o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Angelika Karpińska
|

Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza

6
Podziel się

Budyń to tradycyjna, gotowana na parze, lekkostrawna potrawa, która przed wojną była popularna zarówno w formie deseru, jak i dania obiadowego. Poniżej publikujemy przepis na budyń z kapusty według Roberta Makłowicza, jednego z najpopularniejszych polskich kucharzy.

Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza
Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza (Wikimedia Commons)
bDYmNEIB

Tradycyjny budyń, który kiedyś często gościł na polskich stołach, to danie, którego trzeba spróbować. Należy pamiętać, że budynie gotuje się na parze w specjalnych metalowych formach z kominem w środku. Można kupić je m.in. na Allegro.

Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:

  • główka kapusty
  • 8 jajek
  • 2 bułki
  • cebula
  • 1/2 kostki masła

Czytaj także: Przepis na "magiczny" pudding. Tylko trzy składniki

bDYmNEID

Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:

  • Przyrządź główkę kapusty tak jak na pierogi, czyli ugotuj w cząstkach, dobrze wyciśnij w serwecie, posiekaj i przysmaż na maśle z cebulką
  • Łyżkę masła utrzyj z 8 żółtkami
  • Z białek ubij pianę
  • Połącz żółtka z pianą i dwoma czerstwymi, namoczonymi w mleku bułkami
  • Powstałą masę połącz z przyrządzoną kapustą
  • Włóż do formy budyniowej i gotuj przez 45 minut
bDYmNEIJ

Zobacz także: Błyskawiczne placki z kurczaka. Najlepszy przepis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDYmNEJe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
proszęopomoc
3 tyg. temu
zanim opowiem... chciałabym Przeprosić za ten komentarz...mam nadzieję, że Nikogo Nie Obrażam ten sposób. Wiem, że to nie jest miejsce na to wszystko ...jednak już nie wiem co robić. Nie Mam Już Wyjścia., Mój Synek jest dla mnie moim Całym Światem... Niespełna miesiąc temu Straciłam Pracę na skutek Pandemii. Zostałam Bez Środków do Życia...staram się zapewnić Synkowi wszystko co mogę, ale Stanęłam na Dnie...Nie mam Pieniędzy na Codzienne Życie...Dwa dni temu Syn chciał abym kupiła mu gazetę 'Minerały Świata'...Zabrakło mi 0,31 gr w kiosku i tłumaczyłam Pani, że mieszkamy blisko i jak tylko będę miała jakieś pieniądze to Odrazu Doniosę... Prosiłam ze Łzami w Oczach ale na nic się to nie zdało,. Syn siedział na ławce i jak podeszłam do Niego bez gazetki powiedział tylko: "Chodź mamuś nazbieramy kamyków pod blokiem"... Nigdy Nie zapomnę Jego Oczu... Wtedy zdałam sobie sprawę, że jak mi ktoś nie Pomoże to Sama Nie dam sobie Rady... Jestem zdrowa, ręce Garną Się mi do Pracy tylko, Nie Mam Gdzie,,. Poszłabym gdzieś na noc sprzątać,ale jestem Sama z Dzieckiem i nie mam Go z kim zostawić. Nigdy jeszcze nie byłam w takiej Sytuacji...pracowałam ,starczało na mieszkanie i skromne życie... Synek Nigdy nie chodził Głodny... Nocami płaczę bo już nie daje rady..ta sytuacja Mnie Przerasta,, jestem Załamana..czuję,że zawodzę jako matka... Jeśli Jest ktoś tutaj, kto po prostu chciałby choć trochę Pomóc., będę Wdzięczna do końca swojego Życia., Każdy Gest jest dla nas wielką Pomocą... Dziękuję z góry, z Całego Swojego Serca...Życzę dobrej i spokojnej Poniedziałkowej Nocy.Ola z Torunia, SGB Bank Spółdzielczy w Toruniu 34 9511 0000 0000 5461 3000 0010 NASZ ADRES ZAMIESZKANIA I ZAMELDOWANIA: 87-100 Toruń ul. Jana III Sobeskiego 35/7
AAa
3 tyg. temu
Znając Pana Roberta to głównym składnikiem budyniu o którym nie wspomniał była butelka wina.
Donald z kasz...
3 tyg. temu
Mój przepis to wsiąść do pociągu kierunek Kraków.Tam na Kazimierzu jest knajpa" Groszek i Marchewką".Usiąść przy stole i zamówić najlepsze żarcie na świecie.Olac małego Pana Roberta i śmieszną Panią Madzie,niech wciskają kit w stolnicy.
bDYmNEJf
Bozena
4 tyg. temu
Wspaniały przepis! Teraz rzadko kto używa formy budyniowej a przecież gotowane w niej potrawy są b.delikatne, pyszne i też dietetyczne.
Na parze!
4 tyg. temu
Najlepiej wszelkie warzywa gotować na parze, są smaczniejsze niż takie wymoczki i mają więcej mikroelementów
Sawietnik
4 tyg. temu
Mój przepis: umyć, poszatkować kapustę. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem. Gotować kilka minut. Odcedzić. Przełożyć na patelnię. Smażyć bez tłuszczu tak długo jak się da. Dołożyć na patelnię pokrojone cebule, płatki owsiane, otręby pszenne. Jak zacznie się przypalać dodać olej.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić