Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Angelika Karpińska
|

Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza

5
Podziel się:

Budyń to tradycyjna, gotowana na parze, lekkostrawna potrawa, która przed wojną była popularna zarówno w formie deseru, jak i dania obiadowego. Poniżej publikujemy przepis na budyń z kapusty według Roberta Makłowicza, jednego z najpopularniejszych polskich kucharzy.

Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza
Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza (Wikimedia Commons)

Tradycyjny budyń, który kiedyś często gościł na polskich stołach, to danie, którego trzeba spróbować. Należy pamiętać, że budynie gotuje się na parze w specjalnych metalowych formach z kominem w środku. Można kupić je m.in. na Allegro.

Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:

  • główka kapusty
  • 8 jajek
  • 2 bułki
  • cebula
  • 1/2 kostki masła

Czytaj także: Przepis na "magiczny" pudding. Tylko trzy składniki

Przepis na budyń z kapusty Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:

  • Przyrządź główkę kapusty tak jak na pierogi, czyli ugotuj w cząstkach, dobrze wyciśnij w serwecie, posiekaj i przysmaż na maśle z cebulką
  • Łyżkę masła utrzyj z 8 żółtkami
  • Z białek ubij pianę
  • Połącz żółtka z pianą i dwoma czerstwymi, namoczonymi w mleku bułkami
  • Powstałą masę połącz z przyrządzoną kapustą
  • Włóż do formy budyniowej i gotuj przez 45 minut

Zobacz także: Błyskawiczne placki z kurczaka. Najlepszy przepis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
AAa
2 lata temu
Znając Pana Roberta to głównym składnikiem budyniu o którym nie wspomniał była butelka wina.
Donald z kasz...
2 lata temu
Mój przepis to wsiąść do pociągu kierunek Kraków.Tam na Kazimierzu jest knajpa" Groszek i Marchewką".Usiąść przy stole i zamówić najlepsze żarcie na świecie.Olac małego Pana Roberta i śmieszną Panią Madzie,niech wciskają kit w stolnicy.
Bozena
2 lata temu
Wspaniały przepis! Teraz rzadko kto używa formy budyniowej a przecież gotowane w niej potrawy są b.delikatne, pyszne i też dietetyczne.
Na parze!
2 lata temu
Najlepiej wszelkie warzywa gotować na parze, są smaczniejsze niż takie wymoczki i mają więcej mikroelementów
Sawietnik
2 lata temu
Mój przepis: umyć, poszatkować kapustę. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem. Gotować kilka minut. Odcedzić. Przełożyć na patelnię. Smażyć bez tłuszczu tak długo jak się da. Dołożyć na patelnię pokrojone cebule, płatki owsiane, otręby pszenne. Jak zacznie się przypalać dodać olej.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić