Smażony ser. Czeska przystawka, której musisz spróbować

4

Smażony ser to czeska przekąska, która idealnie nadaje się jako zakąska do piwa, ale także jako dodatek do posiłku. Nie jest daniem dietetycznym, ale sera w pysznej panierce każdy powinien spróbować!

Smażony ser. Czeska przystawka, której musisz spróbować
(Getty Images)

Smażony ser to czeska przekąska, która będzie idealna na różne okazje i imprezy. Doskonale smakuje z dodatkiem sałaty lub na zimno z różnymi sosami, np. czosnkowym lub barbecue.

Przepis na smażony ser. Potrzebne składniki:

  • 400 g sera żółtego (edamski, ementaler, gouda)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • pieprz, słodka papryka, kminek, sól

Przepis na smażony ser. Sposób przygotowania:

  • ser kroimy w dość grube plastry o szerokości 1-2 cm
  • pokrojony ser wkładamy do zamrażarki na około 15 min.
  • w tym czasie przygotowujemy panierkę: roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka i przypraw, na oddzielne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą
  • na patelni rozgrzewamy olej
  • ser panierujemy w mące, jajku i bułce
  • ser wykładamy na rozgrzany olej i smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony
  • po usmażeniu ser odsączamy na papierowym ręczniku

Smacznego! Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: MNIAM: Pasta z pomysłem na.. zupę ogórkową
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić