Karolina Woźniak| 

Pomysły na grilla. Przepis na kurczaka marynowanego w piwie

5

Sezon grillowy już się rozpoczął. W weekend większość osób z pewnością uda się razem ze swoimi znajomymi lub rodziną na wypoczynek. Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na grilla, podpowiadamy. Świetnym pomysłem będzie kurczak marynowany w piwie.

Kurczak w marynacie piwnej to sprawdzone jedzenie na grilla.
Kurczak w marynacie piwnej to sprawdzone jedzenie na grilla. (YouTube)

Kurczak marynowany w piwie to idealny pomysł na grilla. Dobrej jakości piwo jest najlepszym dodatkiem do marynowania mięs. Dzięki temu niskoprocentowemu trunkowi kurczak jest miękki i soczysty. Piwo nada również piękny kolor grillowanemu drobiowi. Przyrządzenie kurczaka w piwnej marynacie nie jest trudne i zajmuje mało czasu.

Przepis na kurczaka marynowanego w piwie. Potrzebne składniki:

  • 12 udek z kurczaka
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g musztardy
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis na kurczaka marynowanego w piwie. Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć 12 udek z kurczaka
  • Wlej butelkę jasnego piwa
  • Cebulę i czosnek posiekaj i dorzuć do kurczaka
  • Dodaj musztardę, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku
  • Tak zamarynowanego kurczaka włóż do lodówki na ok. 2h

I gotowe. Piwny kurczak świetnie sprawdzi się na grilla. Będzie smakować jeszcze lepiej w towarzystwie pysznej sałatki, którą zrobisz w 10 minut.

Zobacz także: Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić