Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Przepis na nowojorską pizzę. Włosi robią ją inaczej. Pomysł na pyszny obiad

6

Nowojorską pizzę charakteryzuje cienkie, ręcznie wyrabiane ciasto. Brzegi są chrupiące, a środek pizzy jest cienki i elastyczny. Dzięki temu możliwe jest złożenie jednego kawałka na pół.

Przepis na nowojorską pizzę. Włosi robią ją inaczej. Pomysł na pyszny obiad
Przepis na nowojorską pizzę (Pixabay, StockSnap)

W tradycyjnej wersji pizza nowojorska składa się z cienkiego ciasta, sosu pomidorowego i mozzarelli. Dodatkowe składniki można ułożyć na serze. Na wyjątkowość pizzy w nowojorskim stylu ma wpływ wysokoglutenowa mąka. Typowymi przyprawami są oregano, czosnek i papryczka chili.

Nowojorska pizza. Potrzebne składniki:

  • 175 g mąki pszennej chlebowej (typ między 650 a 750)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
  • Mozzarella
  • Sos pomidorowy
  • Oregano

Czytaj także: Zaskakujący przepis na ciasto. Domowa pizza gotowa w 40 minut

Nowojorska pizza. Sposób przygotowania:

  • Rozpuść cukier w 50 ml ciepłej wody
  • Dodaj drożdże i całość dokładnie wymieszaj
  • Odstaw na 5 minut (mieszanka powinna zacząć się pienić)
  • Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce
  • Dodaj oliwę, drożdże i 75 ml ciepłej wody
  • Wlej mieszankę do mąki
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Ciasto wyrabiaj 5-8 minut i cały czas dodawaj mąkę
  • Przenieś wyrobione ciasto do miski, którą wcześniej obsmaruj oliwą
  • Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • Wyjmij ciasto i wyrabiaj ponownie przez ok. 2-3 minuty
  • Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto i zacznij je delikatnie rozciągać
  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza (termoobieg)
  • Papier do pieczenia wysmaruj olejem i ułóż na nim wyrobione ciasto
  • Wysmaruj pizzę sosem pomidorowym, posyp startym serem mozzarella, dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj oregano
  • Piecz pizzę przez ok. 10 minut aż brzegi będą przyrumienione

I gotowe! Przygotowanie pizzy nie jest takie trudne. Przepis z pewnością zagości w waszych domach na dłużej.

Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić