aktualizacja 

Przepis na babkę ziemniaczaną. Podlaski przysmak, którego musisz spróbować

4

Babka ziemniaczana to danie, które szczególną popularnością cieszy się właśnie na Podlasiu. Jest proste w wykonaniu, tanie, a przede wszystkim bardzo smaczne!

Przepis na babkę ziemniaczaną. Podlaski przysmak, którego musisz spróbować
Babkę ziemniaczaną podaje się z kwaśną śmietaną. (Getty Images)

Babka ziemniaczana to danie, które swoje korzenie ma z Białorusi. Dlatego taką popularnością od lat cieszy się na Podlasiu. Jest tania, smaczna, a odsmażona na drugi dzień na patelni smakuje jeszcze lepiej! Warto znać ten przepis.

Przepis na babkę ziemniaczaną. Potrzebne składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200 g boczku
  • łyżeczka soli, pieprzu i majeranku
  • olej do smażenia

Przepis na babkę ziemniaczaną. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce
  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę
  • Najpierw podsmaż cebulkę, po 3 minutach dodaj do niej boczek i smaż do momentu, aż postaną chrupiące skwarki
  • Do ziemniaków dodaj kaszę manną, mąkę, przyprawy, jajka, usmażoną cebulę z boczkiem, dokładnie wymieszaj
  • Gotową masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piecz w temperaturze 200 stopni około 50 minut

I gotowe! Babkę ziemniaczaną je się najczęściej z kwaśną śmietaną. Jest wiele wariacji tego dania. Można dodać również kiełbasę, są również i tacy, którzy zapiekają w babce nawet żeberka! W wersji wegetariańskiej mięsne skwarki możesz zamienić skrawkami z tofu lub w ogóle je pominąć. Babka będzie wtedy równie smaczna!

Zobacz także: Domowe czipsy. Zdrowe i chrupiące
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić