Symbol PRL-u wraca do łask. Przepis na ciastka na bazie amonu węglanu

12

Amoniaczki to deser, którym wiele osób zajadało się w dzieciństwie. Ciastka na bazie amonu węglanu to jeden z symboli PRL-u, który teraz ponownie wraca do łask. Koniecznie wypróbuj, są przepyszne.

Symbol PRL-u wraca do łask. Przepis na ciastka na bazie amonu węglanu
Kruche ciastka amoniaczki. (Getty Images)

Amoniczki są wykonane na bazie amoniaku, czyli tak naprawdę węglan amonu. To właśnie dodatek tej substancji spulchniającej sprawia, że ciastka cą bardzo kruche.

Amoniaczki. Potrzebne składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 8 dag masła lub margaryny
  • 12 dag cukru-pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 białko do smarowania
  • około 125 ml mleka
  • 10 g amoniaku do pieczenia (węglan amonu)
  • 5 dag cukru kryształu do posypania
  • 2 dag masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Amoniaczki. Sposób wykonania:

  • mąkę przesiej z amoniakiem na stolnicę (część zostaw do podsypania)
  • do mąki dodaj masło i posiekaj
  • dodaj cukier, żółtko, jajko, cukier i tyle mleka, aby dało się zagnieść ciasto rzadsze niż na kluski
  • gotowe ciasto zostaw w lodówce (lub chłodnym miejscu) na 30 minut
  • schłodzone ciasto wałkuj na grubość 2/3 cm
  • wykrawaj foremkami ciastka i układaj na posmarowanej masłem blasze
  • ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem.
  • ciastka należy nakłuć widelcem w wielu miejscach
  • piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut (na jasnozłoty kolor)

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Smacznego: przepis na białkowe placuszki
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić