Przepis na syrniki. Rosyjski klasyk to idealna propozycja na śniadanie
Syrniki to sycące placuszki składające się głównie z białego sera. Syrniki są specjalnością kuchni rosyjskiej. Placuszki są świetnym pomysłem na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Przepis na syrniki jest prosty i szybki w przygotowaniu. Rosyjskie placuszki możesz podawać na słodko z ulubioną konfiturą, owocami lub śmietaną. Z podanych składników wychodzi ok. 8 sztuk. My podajemy zdrową wersję syrników bez dodatku cukru, jeżeli jednak lubisz możesz zamiast zdrowych zamienników użyć zwykłego cukru lub innego słodzika.
Przepis na syrniki. Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie twarogu klinek 250 g (taki, który się kruszy)
- 1 jajko
- 3 spore łyżki kaszy manny nieugotowanej lub 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu
- ewentualnie aromat waniliowy
- olej kokosowy do smażenia lub masło
Przepis na syrniki. Sposób wykonania:
- Twaróg rozkruszyć
- Dodać jajko, kaszę mannę, słodzik, aromat i wymieszać z twarogiem
- Uformować okrągłe placuszki
- Syrniki smażyć z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju kokosowego do zarumienienia
- Można podawać z owocami lub dżemem