Przepis na syrniki. Rosyjski klasyk to idealna propozycja na śniadanie

1

Syrniki to sycące placuszki składające się głównie z białego sera. Syrniki są specjalnością kuchni rosyjskiej. Placuszki są świetnym pomysłem na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Przepis na syrniki. Rosyjski klasyk to idealna propozycja na śniadanie
Syrniki to rosyjskie placuszki z twarogu (Pixabay)

Przepis na syrniki jest prosty i szybki w przygotowaniu. Rosyjskie placuszki możesz podawać na słodko z ulubioną konfiturą, owocami lub śmietaną. Z podanych składników wychodzi ok. 8 sztuk. My podajemy zdrową wersję syrników bez dodatku cukru, jeżeli jednak lubisz możesz zamiast zdrowych zamienników użyć zwykłego cukru lub innego słodzika.

Przepis na syrniki. Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie twarogu klinek 250 g (taki, który się kruszy)
  • 1 jajko
  • 3 spore łyżki kaszy manny nieugotowanej lub 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżka ksylitolu lub miodu
  • ewentualnie aromat waniliowy
  • olej kokosowy do smażenia lub masło

Przepis na syrniki. Sposób wykonania:

  • Twaróg rozkruszyć
  • Dodać jajko, kaszę mannę, słodzik, aromat i wymieszać z twarogiem
  • Uformować okrągłe placuszki
  • Syrniki smażyć z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju kokosowego do zarumienienia
  • Można podawać z owocami lub dżemem
Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić