Ulubione ciasteczka naszych babć. Przepis na ciasteczka piwoszki

5

Nasze babcie to umiały w ciasteczka! Choć nie miały wielu składników do wykorzystania, zawsze potrafiły wyczarować niemałe cuda. I tak jest właśnie z piwoszkami - te przepyszne ciasteczka są proste w wykonaniu, a smakują wyśmienicie.

Ulubione ciasteczka naszych babć. Przepis na ciasteczka piwoszki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasteczka piwoszki robią karierę od kilkudziesięciu lat. I wciąż sprawdzają się wyśmienicie pod każdym względem. Kruche, słodziutkie i zapewniamy - na jednym się nie skończy. Smacznego!

Ciasteczka piwoszki. Składniki:

  • 100 ml piwa
  • 150 g masła lub margaryny
  • ok. 500 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do obtoczenia

Ciasteczka piwoszki. Wykonanie:

  • Masło roztopić, przelać do miski i wlać piwo, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  • Zacząć mieszać silikonową szpatułką, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodać trochę mąki a gdyby zbyt zwarte dodać śmietany.
  • Z ciasta uformować wałek i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na godz. do lodówki lub na pół godz. do zamrażalnika.
  • Ciasto podzielić na 4 części.
  • Każdą z części uformować w kulę, rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na dość cienki pacek w kształcie okręgu. Każdy krążek pokroić na 12 identycznych trójkątów.
  • Rozsmarować powidła po całości i zwijać małe rogaliki.
  • Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temp. 180 C przez 10 – 15 min do zarumienienia.
  • Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
  • Smacznego.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić