Przepis na langosze. To ulubiony przysmak Węgrów. Turyści się nim zajadają

13

Langosze to sztandarowe węgierskie danie, które dzisiaj funkcjonuje jako fast food. Można go dostać niemal w każdym rogu Budapesztu, bo przyjeżdżający tam turyści go uwielbiają. Węgrzy langosze najczęściej podają na śniadanie.

Przepis na langosze. To ulubiony przysmak Węgrów. Turyści się nim zajadają
Drożdżowy placek najczęściej podaje się ze śmietaną i serem (o2)

Dzisiaj langosze funkcjonują jako uwielbiany przez turystów street food, choć kiedyś były śniadaniową węgierską potrawą. Klasyczny langosz podawany jest z olejem czosnkowym, śmietaną i serem, choć można spotkać jego różne wariacje. Często podawany jest z twarogiem na słodko lub z jajkiem, czy warzywami.

Przepis na langosze. Potrzebne składniki:

  • 30g drożdży
  • 450 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • tarty żółty ser
  • 1l oleju

Przepis na langosze. Sposób wykonania:

  • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i odstaw na 10 minut
  • W tym czasie przygotuj olej czosnkowy - do pół szklanki oleju wrzuć rozdrobniony czosnek i odstaw do lodówki
  • Drożdżowy zaczyn wlej do miski z mąką i solą, wyrabiaj ciasto rękami ok 20 minut
  • Dodaj ok 3 łyżek oleju i zagniataj kolejne kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta
  • Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie podziel ciasto na ok 10 części, formuj w dłoni placki, posmaruj je olejem z obu stron i połóż na blachę wyłożoną papierem na ok 10 minut
  • Rozgrzej pozostały olej na patelni
  • Placki delikatnie rozciągaj dłońmi i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru

Gotowe placki posmaruj wcześniej przygotowanym olejem czosnkowym, śmietaną i posyp serem. Langosze warto smażyć na bieżąco, ponieważ ich odgrzanie może być trudne. Ciasto można przechowywać w lodówce w szczelnym zamknięciu, by resztę placków móc usmażyć później.

Zobacz także: Specjał prosto z Węgier
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić