Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Przepis na langosze. To ulubiony przysmak Węgrów. Turyści się nim zajadają

6
Podziel się:

Langosze to sztandarowe węgierskie danie, które dzisiaj funkcjonuje jako fast food. Można go dostać niemal w każdym rogu Budapesztu, bo przyjeżdżający tam turyści go uwielbiają. Węgrzy langosze najczęściej podają na śniadanie.

Przepis na langosze. To ulubiony przysmak Węgrów. Turyści się nim zajadają
Drożdżowy placek najczęściej podaje się ze śmietaną i serem (o2)

Dzisiaj langosze funkcjonują jako uwielbiany przez turystów street food, choć kiedyś były śniadaniową węgierską potrawą. Klasyczny langosz podawany jest z olejem czosnkowym, śmietaną i serem, choć można spotkać jego różne wariacje. Często podawany jest z twarogiem na słodko lub z jajkiem, czy warzywami.

Przepis na langosze. Potrzebne składniki:

  • 30g drożdży
  • 450 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • tarty żółty ser
  • 1l oleju

Przepis na langosze. Sposób wykonania:

  • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i odstaw na 10 minut
  • W tym czasie przygotuj olej czosnkowy - do pół szklanki oleju wrzuć rozdrobniony czosnek i odstaw do lodówki
  • Drożdżowy zaczyn wlej do miski z mąką i solą, wyrabiaj ciasto rękami ok 20 minut
  • Dodaj ok 3 łyżek oleju i zagniataj kolejne kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta
  • Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie podziel ciasto na ok 10 części, formuj w dłoni placki, posmaruj je olejem z obu stron i połóż na blachę wyłożoną papierem na ok 10 minut
  • Rozgrzej pozostały olej na patelni
  • Placki delikatnie rozciągaj dłońmi i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru

Gotowe placki posmaruj wcześniej przygotowanym olejem czosnkowym, śmietaną i posyp serem. Langosze warto smażyć na bieżąco, ponieważ ich odgrzanie może być trudne. Ciasto można przechowywać w lodówce w szczelnym zamknięciu, by resztę placków móc usmażyć później.

Zobacz także: Specjał prosto z Węgier
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Czas leci
2 lata temu
Pierwszr raz je jadlem w Eger w 1978 tez byly wspaniale
aaaa
2 lata temu
No właśnie.... zapomnieli o gotowanych ziemniakach .
Patataj
2 lata temu
Najlepsze langosze jadłem w Egerze. Na basenach i na bazarze targowym. Z tego co wiem smażą je na smalcu a nie oleju. Są rewelacyjne. Najlepsze z czosnkiem, serem i śmietaną. Ciekawe z nutellą :) Źle zrobiony langosz smakuje jak gniot. Kiedyś jadłem coś co się nazywało langoszami na jarmarku w Krakowie na Małym Rynku - fuj... nie miało nic wspólnego z oryginałem.
Langosz
2 lata temu
Placek smażony na oleju,następnie polany zimną śmietaną i tartym żółtym serem-wyjątkowo obrzydliwy w smaku zestaw.Takie mam wrażenia po spróbowaniu langosza w Budapeszcie.Po spróbowaniu od razu wylądował w koszu na śmieci.Moi znajomi skonsumowali langosze zniesmaczeni.
Mądrala
2 lata temu
Langosz ja robię zawsze takie 500 gramów mąki pszennej typu 500 (ok. 3,5 szklanki) 350 mililitrów wody lub mleka 100 mililitrów oleju rzepakowego 1 łyżeczk cukru 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów) 30 gramów drożdży (świeżych) 4 ząbki czosnku 250 gramów śmietany 18% (opcjonalnie jako dodatek) 100 gramów tartego żółtego sera np. gouda (opcjonalnie jako dodatek) 1 litr oleju rzepakowego (do smażenia)
Wladek
2 lata temu
Z tych składników na pewno nie zrobi się langoszy. To będzie zwykły gniot. Brakuje gotowanych ziemniakow
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić