aktualizacja 

Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza

11

Robert Makłowicz podzielił się przepisem na wyjątkowe, węgierskie danie. Paprykarz jest bardzo prosty, ale smaczny i treściwy. Idealny na obiad.

Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza
Przepis Roberta Makłowicza. (AKPA, Pixabay)

Paprykarz, który wykonał Robert Makłowicz, nie jest tym, który kojarzy większość Polaków - z ryby, ryżu i koncentratu pomidorowego. Jest to doskonałe obiadowe danie kuchni węgierskiej. To rodzaj gulaszu z papryki, który można podać w wersji wegetariańskiej, ale można także urozmaicić dodatkiem mięsa.

Paprykarz. Potrzebne składniki:


  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 80 dag ziemniaków
  • 40 dag boczniaków
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz

Paprykarz. Potrzebne składniki:

  • cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij w garnku na maśle
  • ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki
  • boczniaki oczyść i pokrój na kawałki
  • cebulę zestaw z ognia, posyp zmieloną papryką i dokładnie wymieszaj
  • do garnka dodaj pokrojone ziemniaki oraz boczniaki
  • wszystko wymieszaj, podlej wodą i duś na niedużym ogniu (do zmięknięcia ziemniaków)
  • do potrawy dodaj trochę soli i pieprzu i duś, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie
  • śmietanę wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek
  • śmietanę rozprowadź z częścią gorącego sosu z paprykarza, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj

Gotowe. Smacznego! Do paprykarza można także dodać boczek, podsmażoną kiełbasę lub kawałki podsmażonego mięsa.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić