Dziad podlaski. Proste staropolskie ciasto

16

Dziad podlaski to staropolskie ciasto kuchni kresowej, które jest mocno czekoladowe i orzechowe. Dodatek jabłek sprawi, że jest także miękkie i wilgotne. Przygotowuje się bardzo szybko, dlatego to idealny przepis na wizytę niespodziewanych gości.

Dziad podlaski. Proste staropolskie ciasto
Ciasto czekoladowe "Dziad podlaski". (Getty Images)

Skąd wzięła się nazwa dziad podlaski? Tego nikt nie jest w stanie jednoznacznie wyjaśnić. Wiadomo jednak, że jest to przepyszne ciasto czekoladowe, które z pewnością posmakuje każdemu. Koniecznie wypróbuj.

Dziad podlaski. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka oleju
  • sól

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego, mocnego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Dziad podlaski. Sposób wykonania:

  • jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny
  • mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i szczyptą soli
  • w osobnej misce roztrzep jajka z cukrem
  • dodaj do nich olej i ponownie wymieszaj
  • mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj
  • formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia
  • ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • piecz około 30 minut
  • do małego rondelka włóż masło z cukrem i kakao
  • wszystko podgrzewaj od czasu do czasu mieszając
  • kiedy masło i cukier się rozpuszczą zdejmij rondelek z ognia i dodaj do środka kwaśną śmietanę. Wszystko energicznie zamieszaj
  • gotową polewa polej ciasto
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić