Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
DSM
|

Batony Chodakowskiej zrobisz w pół godziny. Tylko dwa składniki

9
Podziel się:

Przepis na batony inspirowane produktami Ewy Chodakowskiej. Zrobisz je w domu w nieco ponad pół godziny z zaledwie dwóch składników. Uwaga, nie potrzebujesz ani grama cukru. Tyle wygrać!

Batony Chodakowskiej zrobisz w pół godziny. Tylko dwa składniki
Batony Chodakowskiej do zrobienia w domu. Banalnie prosty przepis (Instagram)

Przekąski marek znanych trenerek fitness potrafią mieć bardzo dobry skład i, co równie ważne, smak, jednak nie należą do najtańszych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zrobić je w domu. Przepisów inspirowanych produktami m.in. Ewy Chodakowskiej i Anny Lewandowskiej jest w sieci bez liku, my przedstawiamy ten najprostszy, który możesz dowolnie modyfikować. Jest tylko jeden warunek: żadnego cukru, bo inaczej cała zabawa przestaje mieć sens.

Przepis na batony Chodakowskiej. Są pyszne, sycące i nie musisz mieć po nich wyrzutów sumienia, ponieważ (nigdy dość podkreślania) nie dodasz ani grama cukru. Poza tym zrobienie ich będzie kosztowało ułamek ceny oryginalnych batonów królowej polskiego fitnessu.

Idealne dla osób aktywnie spędzających urlop. Takie batoniki dadzą ci zastrzyk energii, kiedy jesteś na szlaku, czy np. uczestniczysz w wyprawie rowerowej lub spływie kajakowym. Składniki radzimy kupić w internecie, bo po prostu będzie najtaniej.

Przepis na batony w stylu Chodakowskiej. Potrzebne składniki:

  • 400g suszonych daktyli bez pestek
  • 225g masła orzechowego dowolnego rodzaju (ale 100 proc. orzechów w składzie)

Przepis na batony w stylu Chodakowskiej. Sposób przygotowania:

  • Wrzuć do malaksera daktyle i pastę orzechową, wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą
  • Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej 3-4 łyżki wody
  • Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę (uwaga, niesamowicie się klei), dociśnij mocno rękami
  • Włóż foremkę na pół godziny do lodówki, żeby masa nieco stężała
  • Wyciągnij foremkę i pokrój masę na batony

I gotowe! Przepis możesz modyfikować, dodając np. kakao, wiórki kokosowe lub próbując różnych rodzajów masła orzechowego. Polecamy zwłaszcza pastę z kawałkami orzechów arachidowych. Batony trzymane w lodówce można przechowywać przez miesiąc albo i dłużej.

Jeśli spodobał ci się ten przepis, koniecznie spróbuj fit placków bananowych z trzech składników. Tam również nie uświadczysz cukru, ale dzięki bananom i tak będą słodkie i pyszne.

Zobacz także: Turyści wrócili na Mazury. "Widać dynamiczny przyrost"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Starej daty
2 tyg. temu
Przepis na rosół też jest prosty. Kostka i woda.
Mariola
2 tyg. temu
Niech sobie sama to je jak wymyslila
Bob
2 tyg. temu
Codziennie rano robie takiego batona ze nie chce sie z woda spuścić
Redo
2 tyg. temu
A gdzie owies?😱
R. W.
2 tyg. temu
Pani Ewo, a może ktoś Pani doradzi, jak się prowadzi psa na smyczy, bo za to co się stało odpowiada Pani, a nie rowerzysta. Ciekawe co by Pani napisała, gdyby przez Pani nieuwagę np. starsza osoba się wywróciła i coś sobie złamała?
Zrobiłbym
2 tyg. temu
Ja chętnie to swojego batona zaparkowałbym na tyłach jej sklepu zwanym zadem
Maria
2 tyg. temu
To jakiś żart gdzie to zdrowie tona cukru i tłuszczu
Daktyl
2 tyg. temu
Wspaniały przepis. Dziękuję za przypomnienie.
aha
2 tyg. temu
Przecież wystarczą same daktyle jako przekąska. Po co to masło? Bez cukru, ale z masłem. Jasne.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić