Zapiekanka z resztek z wczorajszego obiadu. Pyszne danie zero waste

14

Nie wiesz co zrobić z resztkami z wczorajszego obiadu? Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i proste danie, nie marnując przy tym jedzenia. Oto pomysł na pyszną zapiekankę ziemniaczaną w stylu zero waste.

Zapiekanka z resztek z wczorajszego obiadu. Pyszne danie zero waste
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną zero waste (Getty Images, Todd Patterson)

Większość z nas marnuje na co dzień sporo jedzenia, choć z powodzeniem mogłoby je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, można np. przygotować pyszną i prostą zapiekankę. To świetny patent na wykorzystanie resztek z lodówki.

Przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Potrzebne składniki

  • Kilka ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu
  • Ser żółty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Zioła prowansalskie

Przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Sposób przygotowania

  • Ziemniaki pokrój na cienkie plasterki.
  • Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli.
  • Marchew ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki.
  • Wszystkie warzywa ułóż warstwowo w naczyniu żaroodpornym i posyp na wierzchu serem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut.

Zapiekanka gotowa. Po upieczeniu wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki i podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić