Biała kiełbasa inaczej. Przepis Jacka Kuronia

3

Święta Wielkanocne tuż-tuż, a Tobie znudziły się już tradycyjne dania? Czas na odmianę! Biała kiełbasa według przepisu Jacka Kuronia to tradycyjne danie w nowoczesnej formie. A jakie pyszne! Palce lizać!

Biała kiełbasa inaczej. Przepis Jacka Kuronia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Biała kiełbasa według przepisu Jacka Kuronia smakuje zupełnie inaczej. Trzeba jednak pamiętać, że ten smak jest uzależniający, więc trzeba uzbroić się w spory zapas. Zmyka z talerzy w trybie ekspresowym!

Biała kiełbasa wg. Jacka Kuronia. Składniki:

  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula np. cukrowa
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Biała kiełbasa wg. Jacka Kuronia. Wykonanie:

  • Kiełbasę podsmaż na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru.
  • Przełóż na talerz.
  • Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Smaż około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka.
  • Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe.
  • Następnie podsmaż jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty.
  • Następnie dodaj, krojone pomidory, miód oraz ketchup.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Do powstałego sosu włóż kiełbaski.
  • Następnie gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut.
  • Biała kiełbasa w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami puree.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić