aktualizacja 

Jesteś na diecie? Koniecznie spróbuj tej szarlotki. Sekretny składnik

14

Pieczenie ciasta? To nie lada wyzwanie. W dodatku o dobrą szarlotkę nie jest łatwo. No i kalorie... Tych "ale" jest już na tyle dużo, że czas na coś nowoczesnego - zdrowsza, alternatywa z kaszy jaglanej skradnie Twoje serce!

Jesteś na diecie? Koniecznie spróbuj tej szarlotki. Sekretny składnik
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Nowoczesna szarlotka z kaszy jaglanej jest doskonałą alternatywą dla tej tradycyjnej. Ma znacznie mniej kalorii i żeby wyszła przepyszna, nie trzeba szczególnych zdolności kulinarnych. Niebo w gębie!

Nowoczesna szarlotka z kaszy jaglanej. Składniki:

  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (np. reneta)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)
  • 1 i 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki syropu klonowego lub cukru lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Nowoczesna szarlotka z kaszy jaglanej. Wykonanie:

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować.
  • Dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 - 15 minut. Na koniec wymieszać z sypkim budyniem. Ostudzić.
  • Kaszę jaglaną wsypać do większego garnka i wypłukać w ciepłej bieżącej wodzie z kranu. Odcedzić, umieścić z powrotem w garnku, dodać połowę oleju kokosowego (2 łyżki), wlać mleko i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Wymieszać z cukrem wanilinowym, wiórkami kokosowymi oraz syropem klonowym lub cukrem do smaku.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę kaszy i uklepać.
  • Dodać jabłka, oprószyć cynamonem, wyłożyć pozostałą kaszę, uklepać i posypać cynamonem. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki pozostałego oleju kokosowego (2 łyżki).
  • Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić