aktualizacja 

Niedoceniana witamina. O 30 proc. zmniejsza ryzyko udaru

4

Pomimo tego, że nie jest tak znana jak witamina A, B czy C, to odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Poznaj właściwości witaminy P i dowiedz się, gdzie występuje.

Witamina P znajduje się np. w grejpfrutach
Witamina P znajduje się np. w grejpfrutach

Witamina P - niedoceniane źródło zdrowia

Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy. Są to naturalne substancje, które odpowiadają za kolor owoców i warzyw takich jak cytryna, grejpfrut, pomarańcza, cebula, pomidory, czarne porzeczki i winogron. Najbardziej znane bioflawonoidy to rutyna, erriodykcjol, hesperydyna, kwercetyna i kemefrol. Te związki chemiczne wspomagają wchłanianie do organizmu cennej witaminy C.

Witamina P wykazuje właściwości i przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne i przeciwobrzękowe. Reguluje także ciśnienie tętnicze, dba o prawidłowy przepływ krwi w tętnicach wieńcowych i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Osoby borykające się ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL we krwi powinny częściej sięgać po żywność bogatą w witaminę P.

Najwięcej witaminy P znajdziemy w owocach cytrusowych, a zwłaszcza w ich białej skórce. Wyniki jednych z najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach magazynu ''Journal of Nutrition'', potwierdziły, że regularne sięganie po te zdrowe produkty zmniejsza ryzyko udaru mózgu aż o 31 proc.

W innych badaniach, w których wzięło udział 70 tys. kobiet, udowodniono, że stała obecność flawonoidów w codziennym jadłospisie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia niedokrwiennego udaru mózgu o 19 proc.

Ta cenna witamina występuje również w herbacie, w postaci katechin, które wpływają korzystnie na prawidłową pracę serca, chroniąc przed zawałem i udarem. Zostało to potwierdzone w eksperymencie przeprowadzonym przez naukowców z Tajwanu. Jak się okazuje, picie codziennie przez rok dwóch kubków zielonej lub czarnej herbaty sprawia, że ściany naszych tętnic są bardziej elastyczne.

Kakao także zawiera witaminę P. Pijąc codziennie dobrej jakości kakao, poprawimy pracę naszego mózgu i tym samym unikniemy problemów z pamięcią i trudności w nauce.

Inne produkty zawierające znaczne ilości bioflawonoidów to: kapary, papryka, gryka, pietruszka, seler i zielone zioła liściaste.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić