Prosty sposób, by pozbyć się rakotwórczej substancji z ryżu

4

Arsen to niebezpieczny związek, który jest obecny w wielu produktach spożywczych, np. w ryżu. Istnieje jednak prosty sposób, żeby się go pozbyć. Warto go znać.

W ryżu możemy znaleźć niebezpieczny arsen
W ryżu możemy znaleźć niebezpieczny arsen

W ryżu znajdziemy więcej szkodliwego arsenu niż w innych zbożach, z których przyrządzamy potrawy. Wysokie stężenie tego metalu ciężkiego w nasionach ryżu jest przede wszystkim spowodowane specyficzną fizjologią tej rośliny i hodowaniem jej w warunkach beztlenowych. Jak powszechnie wiadomo, ryż jest uprawiany na polach zalanych wodą, która może być zanieczyszczona.

Zawartość arsenu w ryżu zależy również od jakości gleby i regionu uprawy. Z badań naukowych wynika, że ryż brązowy zawiera o około 80 proc. arsenu więcej w porównaniu do najbardziej popularnej, białej odmiany tego zboża.

Arsen to pierwiastek, który wykazuje właściwości potencjalnie rakotwórcze, dlatego powinniśmy go unikać. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ostrzega, że arsen nie jest usuwany razem z pozostałymi produktami przemiany materii podczas procesów metabolicznych, przez co kumuluje się w organizmie i stopniowo uszkadza wszystkie jego układy i narządy. Nadmiar arsenu w codziennym menu zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworu płuc, skóry i pęcherza moczowego.

Żeby zredukować zawartość arsenu w ryżu należy podczas gotowania wymienić wodę. Eksperci twierdzą, że dzięki temu usuniemy 50 proc. arsenu z ryżu brązowego i aż 70 proc. z ryżu białego. Dobrym pomysłem jest również wypłukanie ryżu przed gotowaniem. Do gotującej się wody najlepiej wrzucać ryż w sypkiej postaci, a nie w opakowaniu, co pozwoli nam również uniknąć kontaktu z toksycznym bisfenolem A.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić