Kultowy napój PRL-u. Przepis na "Ptysia"

31

Czy jest na sali ktoś, kto nie pił kultowego "Ptysia"? Jeśli nadal nie możecie zapomnieć o tym nieziemskim smaku kultowego napoju PRL-u, oto przepis. Ach, te sentymenty...

Kultowy napój PRL-u. Przepis na "Ptysia"
Zdjęcie ilustracyjne (Facebook, Ptyś)

Napój "Ptyś", gdy tylko został wyprodukowany, zrobił niemałą furorę na sklepowych półkach. Miał fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Gdy zniknął w połowie lat 90., wielu tęskniło za jego smakiem. I choć w tym roku powrócił, nadal możesz zrobić go sama w domu!

Napój "Ptyś". Składniki:

  • 1/2 kg pomarańczy
  • 90 dag cukru
  • 1/2 kg marchwi
  • 3 dag kwasku cytrynowego
  • 10 l wody

Napój "Ptyś". Wykonanie:

  • Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą, pokroić na 8 pasków ze skórą.
  • Marchew utrzeć na tarce z dużymi oczkami, to zalać 1 1/2 l wody i gotować 2 godz.
  • Potem zmiksować jak koktajl, wcześniej ugotować 8 l wody.
  • Cukier gotować 15 min z 1 l wody.
  • Wlać koktajl do wody z cukrem i gotować 10 min, do ugotowanej wcześniej wody 8 l dodać kwasek cytrynowy.
  • Wymieszać.
  • Na drugi dzień przecedzić przez gęste sito i wlać w butelki.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić