aktualizacja 

Nie potrzebujesz wędzarni. Przepis na domową szynkę

3

Przepis na domową szynkę warto znać. To dużo zdrowsza alternatywa dla kupowanych wędlin. Robiąc własną szynkę, masz pewność, że nie ma w niej zbędnej chemii i konserwantów. Nie potrzebujesz do tego wędzarni!

Nie potrzebujesz wędzarni. Przepis na domową szynkę
(Getty Images)

Do przygotowania domowej szynki nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Przyda się jedynie termometr do gotowania, większy garnek i siatka wędliniarska. Domowa szynka robi się tak naprawdę sama.

Przepis na domową szynkę. Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg szynki
  • sól peklowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Przepis na domową szynkę. Potrzebne składniki:

  • Zagotuj w garnku 2 litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, dodaj również sól peklową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, poczekaj aż całość ostygnie
  • Włóż do wody szynkę i przykryj pokrywką, odstaw do lodówki na 5 dni
  • Po tym czasie wyjmij szynkę i dokładnie opłucz
  • Za pomocą siatki wędliniarskiej zwiąż szynkę
  • Do garnka wlej ok. 2 l wody (tyle, by woda pokryła całą szynkę) i przy pomocy termometru zagotuj wodę do 80 stopni
  • Włóż szynkę i parz ją przez ok. 80 minut

Po ugotowaniu pozwól szynce ostygnąć. Przechowuj w lodówce.

Zobacz także: Naszpikowana chemią. Codziennie lądują na twoim stole
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić