Jak schłodzić się w upalne dni?

1

W ostatnich latach w naszym kraju coraz więcej osób myśli o zamontowaniu klimatyzacji w domu. Wysokie temperatury w ciągu lata nie są rzadkością i wygląda na to, że trzeba się do nich przyzwyczaić. Jak najlepiej sobie z nimi poradzić? Jak się ochłodzić w upalny dzień?

Jak schłodzić się w upalne dni?
Jak schłodzić się w upalne dni? (Pexels)

Jak się ochłodzić w upał i o czym pamiętać?

Faktem jest, że lato ostatnio naprawdę mocno nas rozpieszcza. Niektórzy cieszą się z gorących dni, inny narzekają, że ciężko funkcjonować w takim upale. Na szczęście jest wiele sposobów na ochłodzenie się w upalne dni, poniżej przegląd tych najbardziej skutecznych.

Dobrze się nawadniaj... ciepłymi napojami

W upalny dzień szukamy każdego sposobu, by się schłodzić i dlatego najchętniej wybieramy zimne napoje. Jednak, jak tłumaczą eksperci, wcale nie jest to najlepsza opcja. Zdecydowanie bardziej polecane są napoje, które mają temperaturę pokojową, a nawet są lekko ciepłe, niż te prosto wyciągnięte z lodówki.

Najważniejsze jednak, by właściwie nawadniać organizm - pić mniej, a częściej, w miarę w regularnych odstępach. Odpowiednie nawodnienie sprawia, że nie zatrzymujemy wody w organizmie, zachodzi naturalny proces pocenia się, a zatem odbywa się termoregulacja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gilon o NOWYM UKOCHANYM i spektakularnej metamorfozie: "Jem. Jestem zdrowa"

Pamiętajmy o tym, że samo pragnienie to już znak, że nasz organizm jest odwodniony.

Nawadnianie nie tylko wodą

Warto również wspomnieć o tym, że ostatnie badania naukowców ze szkockiego Uniwersytetu St. Andrews potwierdzają, że napoje z dodatkiem cukru, tłuszczu lub białka skuteczniej nawadniają organizm niż woda.

Napoje, które miały w swoim składzie laktozę, białko i tłuszcz przyczyniają się do spowolnienia opróżniania żołądka, jednocześnie utrzymując nawodnienie na dłużej. Wodę można zastąpić napojami izotonicznymi (zarówno tymi gotowymi, jak i przyrządzanymi samodzielnie), sokiem pomarańczowym lub grejpfrutowym (oczywiście świeżo wyciskanym), schłodzoną herbatą lub nawet kawą - w mrożonej wersji.

Jedz dużo owoców i warzyw

Napoje to nie jedyny sprawdzony sposób na nawodnienie. Dużo wody można dostarczyć do organizmu spożywając właściwe owoce i warzywa. Bardzo dobrze orzeźwiają takie owoce, jak: arbuz, grejpfrut, melon, ananas i truskawki.

Wśród warzyw zawierających dużo wody wymienia się ogórka, sałatę masłową i lodową oraz pomidory.

Wyskocz nad wodę lub na basen

Doskonale w upalne dni sprawdzają się wypady "za miasto" nad wodę, oczywiście po to, by zażyć orzeźwiającej kąpieli, a nie wygrzewać się na plaży. Równie dobrą opcją jest basen, szczególnie zakryty.

Chłodzenie mieszkania

Dobrym pomysłem jest też zadbanie o niższą temperaturę w pomieszczeniu, w którym przebywamy. Jeśli nie posiadamy klimatyzacji, to warto zastosować 3 ważne zasady.

Pierwsza to zamykanie okien w dzień i otwieranie, wietrzenie wieczorem, a najlepiej w nocy, gdy temperatura wreszcie spadnie. W ciągu dnia powinno się także zasłaniać okna roletami, żaluzjami czy choćby zasłonami, szczególnie w pomieszczeniu zlokalizowanym od słonecznej strony. Pamiętajmy, że im w danym pomieszczeniu jest chłodniej, tym nasz organizm będzie mniej rozgrzany.

Chłodny prysznic w ciągu dnia

W chłodne wieczory doskonale sprawdzają się ciepłe kąpiele, a w gorące lato największą ulgę przynosi chłodny prysznic.

Jeśli masz warunki do skorzystania z tej opcji, to z pewnością poczujesz ulgę przynajmniej na jakiś czas, a dodatkowo będzie to zastrzyk energii.

Jeśli nie chłodny prysznic, to warto pomyśleć o przyjemnie chłodzącej mgiełce do ciała. Taką mgiełkę można samodzielnie przygotować, np. mieszając wodę z miętą, którą rozpyla się za pomocą butelki z atomizerem.

Nie gotuj w ciągu dnia

Upał na zewnątrz najczęściej obniża nasz apetyt, ale nie oznacza, że nie mamy ochoty jeść. Częściej w gorące dni wybieramy zimne potrawy, ale dla wielu z nas ciepły posiłek to podstawa. Jak gotować w upalne dni?

Najlepiej ciepłe posiłki przygotować wieczorem, kiedy temperatura nieco spadnie. Po gotowaniu dobrze jest porządnie przewietrzyć kuchnię. Kolejnego dnia nie mamy co prawda świeżo przyrządzonego obiadu, ale za to podgrzanie jedzenia na patelni, w piekarniku czy mikrofalówce nie nagrzeje kuchni. Podczas odgrzewania jedzenia, czy nawet gotowania wody w czajniku, zawsze włączaj okap.

Odpowiedni ubiór

Różnorodne metody na schłodzenie to jedna kwestia, inna to zapobieganie przegrzaniu. Dbając o utrzymanie pożądanej temperatury ciała należy postawić na odpowiedni ubiór. Po pierwsze wybieraj lekkie, przewiewne kroje, ale także ubrania uszyte z naturalnych tkanin, które przepuszczają powietrze.

Właściwe obuwie

Poza ubraniami nie wolno zapomnieć również o butach. W butach znajdują się nasze stopy, które też chcą oddychać. Lekkie, przewiewne buty do podstawa.

Autor: NJA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić