aktualizacja 

Najzdrowsza część kiszonek. Naturalne lekarstwo na kaszel i pasożyty

70

Gdy sięgasz po kiszone ogórki, nigdy nie wylewaj soku do zlewu. To właśnie w nim znajdziesz najcenniejsze składniki dla naszego zdrowia. Co w nim znajdziemy i dlaczego warto pić go codziennie?

Najzdrowsza część kiszonek. Naturalne lekarstwo na kaszel i pasożyty
(WP)

Kiszonki na jelita

Kiszone produkty przeżywają obecnie swój prawdziwy renesans. I bardzo dobrze, bo znajdziemy w nich mnóstwo cennych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sekret ich właściwości tkwi w procesie kiszenia, podczas którego powstaje kwas mlekowy zawierające bakterie probiotyczne – najlepsze lekarstwo dla naszych jelit.

Warto wiedzieć, że nie tylko kiszone warzywa działają korzystnie na nasz organizm. Najzdrowszy z kiszonek jest sok, który niestety często jest wylewany przez nas do zlewa. To ogromny błąd.

W soku z kiszonych ogórków oprócz kwasu mlekowego znajdziemy witaminy z grupy B działające korzystnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. To też źródło witaminy C, A, K, E oraz magnezu, cynku, potasu, wapnia, żelaza i fosforu.

Kiszonki a odporność

Regularne picie soku z kiszonek wspomaga naszą odporność na wirusy i bakterie, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Poza tym przyspiesza metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Jest też znany z właściwości przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i uspokajających. Pomaga przy migrenach, bólach głowy i kaszlu.

Powinny po niego sięgać osoby, które chcą pozbyć się bólu stawów, pacjenci walczący z nadwagą i otyłością. Sok z kiszonek to doskonałe lekarstwo na pasożyty i grzyby. Reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie, dzięki czemu pozbywa się obrzęków i zastoju płynów. Co więcej, oczyszcza organizm z toksycznych substancji i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów dzięki zawartości błonnika.

Jak często pić kiszony sok?

Osoby, które codziennie piją sok z kiszonych ogórków, nie cierpią na zaparcia oraz nie mają ochoty na sięganie po niezdrowe i kaloryczne przekąski.

Najlepsze i najzdrowsze kiszonki przygotujesz we własnym domu, ale możesz je kupić również w większości sklepów spożywczych. Pamiętaj jednak, żeby uważnie sprawdzić skład produktu. Wybieraj te bez cukru, barwników i konserwantów.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić