Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Włącz do diety. Chronią przed rakiem jelita grubego

5

O dobroczynnych właściwościach czosnku i cebuli powiedziano już wiele. Teraz chińscy naukowcy odkryli, że jedzenie tych warzyw może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Włącz do diety. Chronią przed rakiem jelita grubego
(123RF)

Czosnek i cebula w walce z rakiem jelita grubego

Naukowcy ze szpitala Uniwersytetu Medycznego w Chinach postanowili zbadać nawyki żywieniowe chorych na raka jelita grubego. W tym celu porównano dwie grupy: pacjentów cierpiących na ten nowotwór z taką samą liczbą osób zdrowych. W obu znajdowało się po 833 osób. Badani byli podzielni ze względu na płeć, wiek i miejsce zamieszkania.

Badacze przeprowadzili wywiady z uczestnikami dotyczące ich stylu życia i preferencji żywieniowych. Swoje wnioski opublikowali na łamach dziennika ''Asia Pacific Journal of Clinical Oncology''. Okazuje się, że osoby, które spożywają dużo czosnku, cebuli, pora i innych warzyw cebulowych, mają o 79 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób, które spożywają niewielkie ilości tych warzyw.

Jak przekonuje kierownik badań dr Zhi Li, im więcej spożywamy warzyw cebulowych, tym nabywamy lepszą ochronę przed chorobami nowotworowymi.

Właściwości przeciwnowotworowe cebuli i czosnku

To nie pierwszy raz, kiedy cebuli i czosnkowi przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy od lat badają wpływ spożycia czosnku na ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniach Iowa Women's Study wykazano, że kobiety, które spożywają duże ilości czosnku, mają o 50 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do kobiet, które jadły go sporadycznie.

Badania wykazały również, że spożycie czosnku i innych warzyw cebulowych obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku i żołądka. Efekt ochronny wzrasta wraz z ilością spożywanych warzyw cebulowych.

Działanie przeciwnowotworowe czosnku i cebuli może mieć związek z ich właściwościami przeciwbakteryjnymi i ochronnymi. Substancje zawarte w czosnku i cebuli mogą blokować tworzenie się substancji rakotwórczych i hamować ich aktywność.

Według Światowej organizacji Zdrowia (WHO), dorosły człowiek powinien spożywać dziennie ok. 1 ząbek świeżego czosnku lub ok. 1,2 g suszonego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
O włos od tragedii na A1. Wydany wyrok okazał się błędny
Niemoralny proceder za rosyjskim frontem. Kobiety zarabiają fortunę. Jest haczyk
Rosjanie werbują zagranicznych studentów. W ramach praktyk - montaż dronów
Hiszpanie chwalą Polskę. "Wypełnia próżnię pozostawioną przez Francję i Niemcy"
Premier Gruzji: los prezydentki Zurabiszwili jest tragiczny
Bodnar ostro o Romanowskim. "Najlepsze podsumowanie roku rządów"
Polska gospodarzem mistrzostw Europy w piłce ręcznej. "To wielkie wyróżnienie"
Porównał Lewandowskiego do Bońka i wybrał. "To najlepszy polski piłkarz"
Duda bliski dołączenia do MKOI. Boniek: "Skandaliczna decyzja"
Pomimo protestów Gruzja ma nowego prezydenta. Został nim Micheil Kawelaszwili
Para prezydencka wspiera "Szlachetną Paczkę". Oto co Dudowie kupili 7-osobowej rodzinie
Burza wokół Litwinki. Uderzyła w Rosję. Natychmiastowa reakcja
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić