Włącz do diety. Chronią przed rakiem jelita grubego
O dobroczynnych właściwościach czosnku i cebuli powiedziano już wiele. Teraz chińscy naukowcy odkryli, że jedzenie tych warzyw może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Czosnek i cebula w walce z rakiem jelita grubego
Naukowcy ze szpitala Uniwersytetu Medycznego w Chinach postanowili zbadać nawyki żywieniowe chorych na raka jelita grubego. W tym celu porównano dwie grupy: pacjentów cierpiących na ten nowotwór z taką samą liczbą osób zdrowych. W obu znajdowało się po 833 osób. Badani byli podzielni ze względu na płeć, wiek i miejsce zamieszkania.
Badacze przeprowadzili wywiady z uczestnikami dotyczące ich stylu życia i preferencji żywieniowych. Swoje wnioski opublikowali na łamach dziennika ''Asia Pacific Journal of Clinical Oncology''. Okazuje się, że osoby, które spożywają dużo czosnku, cebuli, pora i innych warzyw cebulowych, mają o 79 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób, które spożywają niewielkie ilości tych warzyw.
Wychował geniuszy Open AI. Mówi ostro o polonistach i historykach
Jak przekonuje kierownik badań dr Zhi Li, im więcej spożywamy warzyw cebulowych, tym nabywamy lepszą ochronę przed chorobami nowotworowymi.
Właściwości przeciwnowotworowe cebuli i czosnku
To nie pierwszy raz, kiedy cebuli i czosnkowi przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy od lat badają wpływ spożycia czosnku na ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniach Iowa Women's Study wykazano, że kobiety, które spożywają duże ilości czosnku, mają o 50 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do kobiet, które jadły go sporadycznie.
Badania wykazały również, że spożycie czosnku i innych warzyw cebulowych obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku i żołądka. Efekt ochronny wzrasta wraz z ilością spożywanych warzyw cebulowych.
Działanie przeciwnowotworowe czosnku i cebuli może mieć związek z ich właściwościami przeciwbakteryjnymi i ochronnymi. Substancje zawarte w czosnku i cebuli mogą blokować tworzenie się substancji rakotwórczych i hamować ich aktywność.
Według Światowej organizacji Zdrowia (WHO), dorosły człowiek powinien spożywać dziennie ok. 1 ząbek świeżego czosnku lub ok. 1,2 g suszonego.