Włącz do diety. Chronią przed rakiem jelita grubego

O dobroczynnych właściwościach czosnku i cebuli powiedziano już wiele. Teraz chińscy naukowcy odkryli, że jedzenie tych warzyw może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czosnek i cebula w walce z rakiem jelita grubego

Naukowcy ze szpitala Uniwersytetu Medycznego w Chinach postanowili zbadać nawyki żywieniowe chorych na raka jelita grubego. W tym celu porównano dwie grupy: pacjentów cierpiących na ten nowotwór z taką samą liczbą osób zdrowych. W obu znajdowało się po 833 osób. Badani byli podzielni ze względu na płeć, wiek i miejsce zamieszkania.

Badacze przeprowadzili wywiady z uczestnikami dotyczące ich stylu życia i preferencji żywieniowych. Swoje wnioski opublikowali na łamach dziennika ''Asia Pacific Journal of Clinical Oncology''. Okazuje się, że osoby, które spożywają dużo czosnku, cebuli, pora i innych warzyw cebulowych, mają o 79 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób, które spożywają niewielkie ilości tych warzyw.

Wychował geniuszy Open AI. Mówi ostro o polonistach i historykach

Jak przekonuje kierownik badań dr Zhi Li, im więcej spożywamy warzyw cebulowych, tym nabywamy lepszą ochronę przed chorobami nowotworowymi.

Właściwości przeciwnowotworowe cebuli i czosnku

To nie pierwszy raz, kiedy cebuli i czosnkowi przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy od lat badają wpływ spożycia czosnku na ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniach Iowa Women's Study wykazano, że kobiety, które spożywają duże ilości czosnku, mają o 50 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do kobiet, które jadły go sporadycznie.

Badania wykazały również, że spożycie czosnku i innych warzyw cebulowych obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku i żołądka. Efekt ochronny wzrasta wraz z ilością spożywanych warzyw cebulowych.

Działanie przeciwnowotworowe czosnku i cebuli może mieć związek z ich właściwościami przeciwbakteryjnymi i ochronnymi. Substancje zawarte w czosnku i cebuli mogą blokować tworzenie się substancji rakotwórczych i hamować ich aktywność.

Według Światowej organizacji Zdrowia (WHO), dorosły człowiek powinien spożywać dziennie ok. 1 ząbek świeżego czosnku lub ok. 1,2 g suszonego.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"