Wspomaga pracę wątroby, obniża cholesterol. Jedz codziennie

18

Pasuje do wielu dań, kanapek. Z jej dodatkiem można przygotować smaczny sos sałatkowy, stanowi niezbędny składnik marynaty do mięs. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jakie właściwości zdrowotne kryje w sobie musztarda?

Wspomaga pracę wątroby, obniża cholesterol. Jedz codziennie
(123RF)

Co kryje się w musztardzie?

Nie tylko Polacy nie wyobrażają sobie życia bez musztardy. Niemcy dodają ją do słynnych wurstów, a Włosi swoją musztardę owocową do wołowego steku. Francuzi z kolei stawiają na musztardę Dijon. Jest ona najzdrowsza, gdyż zawiera same naturalne składniki i nie znajdziemy w niej dodatku cukru.

Potwierdziła to również w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Jagoda Tębikowska.

"Najlepsza dla naszego zdrowia jest musztarda o niskiej zawartości cukru oraz soli, która robiona jest na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Taka właśnie jest musztarda Dijon" – powiedziała ekspertka.

W kraju nad Wisłą najbardziej popularna jest musztarda sarepska, jest ona łagodniejsza i delikatniejsza w smaku. Z kolei fani ostrych potraw mają do wyboru musztardę rosyjską, kremską, czosnkową, a nawet z dodatkiem papryczki habanero czy jalapeno.

Witaminy w musztardzie

Musztarda to bogactwo witamin z grupy B. Znajdziemy w niej witaminę B1, której niedobór powoduje, że mamy problemy z pamięcią i koncentrację, jesteśmy ciągle zmęczeni i senni.

Musztarda zawiera też witaminę B2, która wspomaga oczy, chroni organizm przed stanami zapalnymi i zmniejsza ryzyko cukrzycy. To także źródło witaminy B3 odpowiedzialnej za obniżenie złego cholesterolu we krwi oraz witaminy B6 wspomagającej pracę układu sercowo-naczyniowego.

Musztarda a dieta

Po musztardę powinny też sięgać osoby dbające o linię i chcące schudnąć.

"Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni organizm przed bakteriami i grzybami" ‐ powiedziała dla WP abcZdrowie Jagoda Tębikowska.

Musztarda na trawienie

Musztarda polecana jest również przy kłopotach trawiennych, warto po nią sięgać przy problemach z jelitami czy żołądkiem. Pomaga przy niestrawności i zatruciach.

Co więcej, słynie ze swoich właściwości żółciopędnych. To znaczny, że pobudza trzustkę, żołądek i wątrobę do pracy na pełnych obrotach. Nie wolno też zapominać, że gorczyca to cenne źródło siarki, która wykazuje działanie detoksykujące. Dzięki niej wątroba otrzymuje odtrutkę, a narząd jest sprawnie oczyszczany z toksyn, np. po zakrapianej imprezie czy przyjmowaniu leków.

Znajdziemy w niej też witaminę E, czyli witaminę młodości oraz żelazo, wapń, cynk, magnez, selen i żelazo. Charakterystyczny gorzki smak, ale i szereg cennych właściwości zdrowotnych, musztarda zawdzięcza synapinie, która znana jest ze swoim przeciwutleniających właściwości.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić