Zawiera antyrakową amigdalinę, zbija ciśnienie. Jedz 3 sztuki dziennie

17

Morele to pyszny owoc, który jest bogatym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Sprawdź, dlaczego warto regularnie sięgać po morele.

Morele to źródło zdrowia
Morele to źródło zdrowia (Getty Images/iStockphoto)

Dlaczego warto codziennie jeść morele?

Morela pochodzi z Chin, Korei i Krigistanu. Ten owoc o soczystym żółto-pomarańczowym miąższu zawiera wapń, potas, żelazo, fosfor, witaminę B, C, E i PP oraz błonnik pokarmowy. W morelach znajdziemy również beta-karoten, który zapobiega utlenianiu cholesterolu we krwi, dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Swoją słoneczną barwę morele zawdzięczają właśnie tej substancji. Dietetycy zalecają jedzenie trzech moreli w ciągu dnia, żeby dostarczyć do organizmu odpowiednia ilość cennego beta- karotenu. Potas obecny w morelach reguluje ciśnienie krwi i dba o prawidłową pracę nerek.

Z kolei witamina C chroni nas przed przeziębieniem i działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Witamina E wspiera narządy wzroku i zapobiega chorobom oczu np. zwyrodnieniu plamki żółtej.

Morele posiadają także flawonoidów i zeaksantyny. Są to silne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia, niszczą wolne rodniki i chronią nasz organizm przed cukrzycą oraz chorobami nowotworowymi.

Poza tym morela jest niskokaloryczna, dlatego jest polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Posiada amigdalinę, czyli witaminę B17, która wykazuje właściwości antynowotworowe. Suszona morela pomaga na nadkwasotę i ma działanie alkalizujące.

Z jedzeniem moreli nie należy przesadzać, ponieważ mają działanie przeczyszczające i w nadmiarze mogą powodować bóle brzucha i biegunkę.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić