To najzdrowszy owoc. Zapobiega powstawaniu zakrzepicy

288

Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce są bogatym źródłem wielu składników odżywczych i powinny być na stałe obecne w codziennej diecie. Sprawdź, po które z nich szczególnie warto sięgać.

To najzdrowszy owoc. Zapobiega powstawaniu zakrzepicy
(Getty Images)

Owoce na złogi

Brzoskwinie i nektarynki to bogate źródło potasu. Dzięki temu obecność tych owoców w jadłospisie reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na kondycję mięśni i pomaga usunąć zbędne produkty metabolizmu.

Kolejne na liście najzdrowszych owoców na świecie są winogrona. Ich regularne spożywanie obniża ryzyko rozwoju chorób serca.

Winogrona zawierają znaczne ilości żelaza i potasu oraz kwercetynę, która przeciwdziała alergiom i stanom zapalnym. Poza tym te owoce mają w sobie sporo przeciwutleniaczy, opóźniających proces starzenia. Do tych substancji można zaliczyć resweratrol, który niszczy wolne rodniki i pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Ananas na wolne rodniki

Ananas dzięki zawartości bromeliny wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie białek, chroni nas przed udarem mózgu i zawałem serca oraz neutralizuje działanie wolnych rodników.

W kiwi znajdziemy duże ilości witaminy C i E. Te antyoksydanty wspierają prawidłowe działanie narządów wzroku i obniżają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Kiwi to także bogate źródło błonnika pokarmowego, który pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy.

Jedzenie mango jest polecane przed dietetyków ze względu na obecność beta-karotenu. Jest to naturalna forma witaminy A działająca pozytywnie na układ kostny. Zawarta w mango witamina C podnosi odporność, natomiast lupeol zmniejsza ryzyko raka.

Czym jest kwercyna?

Jabłka tak jak winogrona mają w sobie sporo kwercetyny. Substancja ta stymuluje pracę naszego mózgu i chroni przed Alzheimerem. Spożywanie jabłek reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. W skórce jabłek obecne są flawonoidy wspierające kondycję zdrowotną naszego serca.

Granat to bogate źródło antyoksydantów i potasu. Regularne sięganie po sok z owoców granatu dostarcza nam niezbędnej energii, wspiera układ krążenia, a także obniża cholesterol.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić