Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Fani serników od dawna dzielą się na dwie drużyny. Dla jednych kultowe ciasto nie istnieje bez rodzynek, drudzy wydłubują je z obrzydzeniem. Ale nie tylko kontrowersyjny dodatek świadczy o serniku. Równie ważny jest ser, z którego powstaje ciasto. Ten klasyczny, ciężki na palonym maśle znamy od lat, ale wersja na lekkim i mniej kalorycznym jogurcie islandzkim właśnie podbija polskie podniebienia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oksana Bratanova
Islandzki jogurt typu skyr w polskich sklepach święci triumfy już od kilku lat. Okazuje się, że doskonale sprawdza się jako zamiennik białego sera w popularnym cieście. Nie dość, że sernik na skyrze jest lekki i puszysty to ma o wiele mniej kalorii niż klasyczna wersja.
Sernik na skyrze. Potrzebne składniki:
- 150 g skyru naturalnego lub waniliowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru lub 3 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
- owoce - na przykład borówki, jagody, maliny,
- czekolada bez cukru (opcjonalnie).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gruzińskie chaczapuri
Sernik na skyrze. Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę
- Do białek dodajemy cukier, żółtko, budyń oraz skyr
- Opcjonalnie możemy zetrzeć odrobinę czekolady bez cukru.
- Wszystkie składniki miksujemy, aż się połączą i przelewamy gotową jednolitą masę do wybranego naczynia.
- Na masę nakładamy wybrane owoce, delikatnie wciskając je w ciasto
- Sernik pieczemy przez 30 minut w 160 stopniach.
Źródło artykułu: o2pl