Lany chrust, czyli błyskawiczne faworki z przepisu sprzed ponad 150 lat

6

To już ostatnie chwile karnawału. Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ten dzień nie obejdzie się bez wysokokalorycznych słodkości. Wśród nich, tuż obok pączków, prym wiodą faworki. Słodkości z tego przepisu wymagają wysiłku, ale zdecydowanie - są tego warte!

Lany chrust, czyli błyskawiczne faworki z przepisu sprzed ponad 150 lat
Lany chrust jest ciekawą alternatywą dla faworków (Pexels)

Lany chrust to cieniutkie i bardzo kruche ciastka. Jak sama nazwa wskazuje, do ich przygotowania potrzebny jest nam... lejek. W tej roli idealnie sprawdzi się rękaw cukierniczy. Poniższy przepis pochodzi jeszcze z XIX wieku. Pojawiają się w nim takie składniki, jak cynamon czy też wino, które spokojnie możemy zamienić na mleko. Ten chrust, tak jak i tradycyjne faworki, smażymy na głębokim tłuszczu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lekkie placki z truskawkami

Lany chrust - składniki:

  • 3 większe jajka (lub 4 mniejsze),
  • 3 łyżki cukru,
  • 170 ml mleka (lub wina),
  • 200 g mąki,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do obsypania,
  • smalec do smażenia

Lany chrust - sposób przyrządzenia:

  • W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz.
  • W tym czasie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodajemy mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek.
  • Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy delikatnie do reszty składników, cały czas mieszając.
  • Tak przygotowaną masę nakładamy do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskamy kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia

I gotowe! Po ostygnięciu chrust posypujemy cukrem pudrem. Możemy go przygotowywać jako samodzielną przekąskę, lub przeciwnie - połączyć z klasycznymi faworkami i dać degustującym zdecydować - które słodkości są ich zdaniem lepsze!

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić