Lany chrust, czyli błyskawiczne faworki z przepisu sprzed ponad 150 lat
To już ostatnie chwile karnawału. Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ten dzień nie obejdzie się bez wysokokalorycznych słodkości. Wśród nich, tuż obok pączków, prym wiodą faworki. Słodkości z tego przepisu wymagają wysiłku, ale zdecydowanie - są tego warte!
Lany chrust to cieniutkie i bardzo kruche ciastka. Jak sama nazwa wskazuje, do ich przygotowania potrzebny jest nam... lejek. W tej roli idealnie sprawdzi się rękaw cukierniczy. Poniższy przepis pochodzi jeszcze z XIX wieku. Pojawiają się w nim takie składniki, jak cynamon czy też wino, które spokojnie możemy zamienić na mleko. Ten chrust, tak jak i tradycyjne faworki, smażymy na głębokim tłuszczu!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekkie placki z truskawkami
Lany chrust - składniki:
- 3 większe jajka (lub 4 mniejsze),
- 3 łyżki cukru,
- 170 ml mleka (lub wina),
- 200 g mąki,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do obsypania,
- smalec do smażenia
Czytaj także: Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Lany chrust - sposób przyrządzenia:
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz.
- W tym czasie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodajemy mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy delikatnie do reszty składników, cały czas mieszając.
- Tak przygotowaną masę nakładamy do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskamy kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia
I gotowe! Po ostygnięciu chrust posypujemy cukrem pudrem. Możemy go przygotowywać jako samodzielną przekąskę, lub przeciwnie - połączyć z klasycznymi faworkami i dać degustującym zdecydować - które słodkości są ich zdaniem lepsze!
Czytaj także: Domowe irysy jak z PRL-u. Smak dzieciństwa w parę chwil