Domowe irysy jak z PRL-u. Smak dzieciństwa w parę chwil

7

Każdy, kto żył w czasach PRL-u, na pewno z rozrzewnieniem wspomina smak irysów. Te cukierki kiedyś były prawdziwym rarytasem, na ich widok nie tylko dzieciom świeciły się oczy. Dziś trudno je dostać w sklepach, ale można w łatwy sposób przygotować te pyszne łakocie w domu.

Domowe irysy jak z PRL-u. Smak dzieciństwa w parę chwil
Przepis na domowe irysy (Getty Images, Merrimon)

Irysy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Największą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u, kiedy w sklepach nie było tak dużego wyboru, jak dzisiaj. Wyjątkowy smak tych cukierków jednak rekompensował wszystko. Występowały w kilku wariantach smakowych - niektórzy lubili klasyczne śmietankowe, inni zajadali się cukierkami z kakao albo sezamem. Jeśli macie ochotę na sentymentalną podróż, możecie przygotować irysy w domu. Wystarczy kilka składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango

Przepis na cukierki irysy jak z PRL-u. Potrzebne składniki

  • 250 g cukierków typu krówka
  • 15 ml mleka
  • Łyżka masła
  • Opcjonalnie sezam/kakao/mak

Przepis na cukierki irysy jak z PRL-u. Sposób przygotowania

  • Przygotuj formę do cukierków - to może być specjalna foremka, ale sprawdzi się także np. forma do lodu. Wysmaruj ją dokładnie masłem
  • Krówki wrzuć do rondelka i rozpuść na małym ogniu. Cały czas mieszaj, żeby masa się nie przypaliła
  • Kiedy powstanie gęsta masa, dolej do niej mleko i dodaj ulubiony składnik - łyżkę sezamu, kakao albo maku
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia
  • Masę przelej do foremek. Postaraj się to zrobić szybko, żeby nie zdążyła zastygnąć
  • Odłóż do ostygnięcia i gotowe!
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić