Przepis na serowe kotlety. Wykorzystasz ziemniaki z wczoraj

6

Jeśli zostały ci gotowane ziemniaki po wczorajszym obiedzie, możesz je jeszcze wykorzystać. Serowe kotlety z ziemniaków będą również świetnym i niecodziennym pomysłem na grilla.

Przepis na serowe kotlety. Wykorzystasz ziemniaki z wczoraj
Gotowe kotleciki powinny mieć złoty kolor (YouTube)

Kotlety serowe z gotowanych ziemniaków to świetna propozycja dla tych, którzy jeszcze szlifują swoje kulinarne umiejętności. To mało skomplikowane danie, które jednak może zrobić wrażenie na gościach. W sezonie grillowym może okazać się również miłą odmianą i dodatkiem.

Przepis na kotlety serowe z gotowanych ziemniaków. Składniki:

  • ok. 6 szklanek ugotowanych ziemniaków
  • 30g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 200g żółtego sera
  • bułka tarta
  • mąka
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Przepis na kotlety serowe z gotowanych ziemniaków. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki rozdrobnij za pomocą praski, dodaj roztopione masło i mleko i wymieszaj
  • Ser zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaczanej masy
  • Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut
  • Przygotuj 3 miseczki - na mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka
  • Na patelni rozgrzej ok. 1,5 szklanki oleju
  • Z ciasta uformuj kształt kotlecików, wielkość i kształt jest dowolny
  • Kotleciki obtocz w mące, jajku i na koniec w bułce tartej
  • Smaż do złocistego koloru z obu stron po kilka minut

Do ziemniaczanego ciasta można dodać również podsmażony boczek i świeży szczypiorek. Świetnie sprawdzi się również mieszanka kilku serów: gouda, cheddar i mozzarella.

Zobacz także: Bataty - naprawdę warto je jeść
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić