aktualizacja 

Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem

40

Większość składników na to danie zapewne masz już w domu. Placek ziemniaczano serowy najlepiej smakuje na śniadanie, ale świetnie sprawdzi się również jako przekąska do filmu lub kolacja. Proste, tanie, a jakie smaczne!

Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem
Placek ziemniaczany z serem. (Pixabay)

Takie przepisy jak ten warto znać. Większość składników zazwyczaj mamy już w zapasie, a danie jest proste, sycące i tanie. Można je zjeść "na sucho" lub z ulubionym sosem (my polecamy czosnkowy!). To świetny pomysł na inne niż zazwyczaj śniadanie lub kolację.

Przepis na turecki placek z ziemniakami i serem. Składniki:

  • 140 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 90 ml mleka
  • 10 g masła

nadzienie:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki majonezu
  • 300 g sera cheddar

Przepis na turecki placek z ziemniakami i serem. Wykonanie:

  • Mąkę, sól, mleko i masło wrzuć do jednej miseczki i zagnieć na gładkie ciasto
  • Przykryj folią i wstaw do lodówki
  • Ziemniaki obierz, przekrój na mniejsze części i ugotuj
  • Ugotowane ziemniaki dokładnie roztłucz, dodaj majonez, wymieszaj
  • Ciasto rozwałkuj w cienkie koło
  • Połóż na środek starty cheddar, masę ziemniaczaną i znów posyp resztą sera, boki ciasta dokładnie zaklej do środka
  • Placek delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 4 cm tak, by zmieścił się na patelni
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek
  • Placek smaż na jednej stronie do uzyskania złoto brązowego koloru
  • Na górę placka polej kilka kropel oliwy i je rozprowadź, przewróć na drugą stronę i ponownie smaż do złoto brązowego koloru
Zobacz także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić