Najzdrowszy rodzaj mięsa. Nie zawiera toksycznych antybiotyków!

18

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Jedzone z umiarem stanowi pokarm wyjątkowo odżywczy dla człowieka, gdyż zawiera cenne witaminy i składniki mineralne. Warto wiedzieć, który rodzaj mięsa jest najzdrowszy i to właśnie na nim opierać swoją dietę.

Jakie mięso jest najzdrowsze?
Jakie mięso jest najzdrowsze? (Getty Images)

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?

Jednym z najzdrowszych mięs jest drób – skomentowała dla WP abcZdrowie dietetyk Joanna Choińska.

A skoro drób, to jaki? Ekspertka uważa, że najlepszym wyborem będzie indyk. Trudno się z tym nie zgodzić. Indyk jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, potasu czy witamin z grupy B.

Jest rodzajem mięsa niskokalorycznego (100 g piersi to zaledwie 84 kcal) i łatwiej trawionego – zawiera stosunkowo mało tłuszczu, dzięki czemu polecany jest osobom mającym problem z cholesterolem – powiedziała dietetyk w rozmowie z abcZdrowie.

Ekspertka zauważyła jeszcze jedną zaletę mięsa z indyka.

W typowym sklepie mając dylemat między kurczakiem a indykiem, lepiej wybrać indyka. Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami, ponieważ jest na nie dużo bardziej wrażliwe – dodała.

Innym rodzajem drobiu polecanym przez Joannę Choińską jest gęś. Okazuje się, że w Niemczech polska gęś uznawana jest za rarytas, w Polsce niestety to mięso wciąż niedoceniane.

Nie tylko drób jest zdrowy

Oprócz drobiu warto również sięgnąć po królika. To mięso chude, lekkostrawne i bardzo delikatne, a do tego wyjątkowo smaczne. Ugotowane mięso królicze zawiera 114 kcal na 100 g. Ponadto w mięsie z królika znajdziemy też kwas linolenowy. To cenny składnik, który zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy, zawału, nadciśnienia czy arytmii. Kwas linolenowy poprawia również pracę mózgu.

Czytaj też:

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić