o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KKG
|

Od lat żyliśmy w błędzie. Sprzyja miażdżycy, otyłości i jest toksyczne

42
Podziel się

Jeśli myślisz, że każdy tłuszcz jest odpowiedni do smażenia, jesteś w błędzie. Tylko używanie przystosowanego do tego produktu gwarantuje, że potrawa będzie wolna od toksycznych związków. Na czym zatem nie powinniśmy smażyć?

Od lat żyliśmy w błędzie. Sprzyja miażdżycy, otyłości i jest toksyczne
(Getty Images)
bEBZFQeZ

Olej lniany

Jeden z najzdrowszych olejów, zawierający optymalną ilość kwasów omega-3, które pozytywni wpływają na nasze zdrowie, ale pod jednym warunkiem: jeśli spożywamy go na zimno. Podgrzewanie oleju lnianego zabija właściwości kwasów omega i powoduje wytrącanie się niebezpiecznych dla zdrowia toksyn.

Przy wyższych temperaturach kwas alfa-linolenowy utlenia się i tworzy szkodliwe dla zdrowia nadtlenki, a to sprzyja to przede wszystkim rozwojowi miażdżycy.
Olej lniany charakteryzuje się niską temperaturą dymienia, dlatego też powinien być jedzony na zimno.

bEBZFQfb

Oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Do smażenia nie powinniśmy używać wszelkich tłuszczów roślinnych, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mowa tutaj przede wszystkim o:

  • oleju słonecznikowym,
  • oleju sojowym,
  • kukurydzianym,
  • z pestek winogron.

Każdy z nich, choć jest świetną alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, powinien być jedzony na zimno, najlepiej jako dodatek do sałatek. Powód? Mają niski punkt dymienia, a to oznacza, że zawarte w nich kwasy tracą cenne właściwości i stają się szkodliwe, a czasami nawet toksyczne.

bEBZFQfh

Masło

Teoretycznie nadaje się do obróbki termicznej. Masło może nam dostarczać odporne na działanie wysokiej temperatury kwasy nasycone, zawiera także niewiele niestabilnych termicznie kwasów wielonienasyconych. Jednak obecne w maśle kazeina i laktoza powodują, że używanie go do smażenia nie jest trafionym pomysłem, ponieważ negatywnie odbija się na kondycji układu pokarmowego. Tradycyjne masło lepiej w takim przypadku zastąpić klarowanym.

bEBZFQfi

Margaryna

Margaryna to nic innego jak utwardzony chemicznie olej roślinny z dodatkami, np. stabilizatorami i konserwantami. Produkty tego typu zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego. Sprzyjają otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Smażenie na nich jest bardzo złym pomysłem, lepiej ich też nie jeść na zimno. Co więcej, margaryny są podatne na utlenianie kwasów wielonienasyconych, czyli mają podobne właściwości jak oleje roślinne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEBZFQfC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(42)
King
wczoraj
Najzdrowsze są kurczaki z IZRAELA. Z zielonej ekologicznej krainy mlekiem i miodem płynącej. Bez chemi,antybiotyków, bez GMO, karmionych tylko naturalnymi ziarnami bez GMO. Smacznego i zdrowia wszystkim jedzącym te z marketów. Polskie są "BE.BE"
Nkink
6 dni temu
Dobry do smażenia jest smalec, ale do smalcu trzeba mieć odpowiednią dietę czyli bez cukrów prostych tj. słodyczy, napojów kolorowych oraz bez dużych ilości owoców czy makaronu.
Andre
6 dni temu
Tylko olej rzepakowy ,ale musi byc bezerukowy. Ciekawe kto o tym słyszał. Lata temu taki wysylano za granicę a dla Polaków zostawał erukowy, niedobry. Wiem , bo pracowałem przy tym. No i smalec chyba lepszy niż margaryny i inne dziadostwo.
bEBZFQfD
krys
6 dni temu
a co z olejem z pestek winogron na którym jest napisane ,,do smażenia''?
123
1 tyg. temu
Tak?? : Jeszcze nie tak dawno reklamowali olej kokosowy chacha,,,a teraz jest szkodliwy
Edward
7 miesięcy temu
Tak tak, nie wolno jeść, nie wolno pić i nie wolno żyć
Ziomal
7 miesięcy temu
Polecam bimberek i skłusowaną dziczyznę, tam nie ma e i norm unijnych
loss
7 miesięcy temu
Mój ojciec żył 92 lata i jak go pytali ile wódki w życiu wypił to mówił ,żeby koło młyńskie obróciła...
Nbmm
7 miesięcy temu
Często zajadam parówki z szynki z Sokołowa,a resztę od polskich producentów,Na targu.
Australopitek
7 miesięcy temu
Zgadza się. Tylko anorektycy żyją po 200 lat.
Beata123
7 miesięcy temu
Ludzie sami są sobie winni kierując się przy zakupach wyłącznie ceną, a producenci żywności sprzedają to co schodzi, bo przecież prowadzą biznes i chcą zarabiać. Jeśli chcecie, żeby przestawili się na zdrową żywność to taką kupujcie.
Rak trzustki
7 miesięcy temu
Niby nas chronią, karzą chodzić w maseczkach, a po cichu pozwalają nas truć kurczkami faszerowanymi antybiotykami, zbożem z rundapem, olejami z modyfikowanych zbóż, które zamiast zdrowych kwasów omega3 zawierają rakotwórcze omega6.
Myszo
7 miesięcy temu
Dlaczego jabłka są gorzkie Dlaczego kiełbasy są gorzkie Bo kiełbasy produkuje się w proszkach pod nazwą toruńska Śląska podwawelska zwyczajna itd Dolewa się jakiejś mazi zagęstników sztucznych smaków i wio do marketów w promocji po 9zł Smacznego!
bEBZFQfv
Ksiądz
7 miesięcy temu
Najbardziej niezdrowo jest poświęcać czas na czytanie o2 zamiast zrobić w tym czasie pyszną jajecznicę. Na pewno będzie to dla nas zdrowsze niż trawienie czasu na próbach doszukiwania się sensu w słowach nad których sensem nie zastanawiał się ich autor.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić