Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KKG
|

Od lat żyliśmy w błędzie. Sprzyja miażdżycy, otyłości i jest toksyczne

30
Podziel się:

Jeśli myślisz, że każdy tłuszcz jest odpowiedni do smażenia, jesteś w błędzie. Tylko używanie przystosowanego do tego produktu gwarantuje, że potrawa będzie wolna od toksycznych związków. Na czym zatem nie powinniśmy smażyć?

Od lat żyliśmy w błędzie. Sprzyja miażdżycy, otyłości i jest toksyczne
(Getty Images)

Olej lniany

Jeden z najzdrowszych olejów, zawierający optymalną ilość kwasów omega-3, które pozytywni wpływają na nasze zdrowie, ale pod jednym warunkiem: jeśli spożywamy go na zimno. Podgrzewanie oleju lnianego zabija właściwości kwasów omega i powoduje wytrącanie się niebezpiecznych dla zdrowia toksyn.

Przy wyższych temperaturach kwas alfa-linolenowy utlenia się i tworzy szkodliwe dla zdrowia nadtlenki, a to sprzyja to przede wszystkim rozwojowi miażdżycy.
Olej lniany charakteryzuje się niską temperaturą dymienia, dlatego też powinien być jedzony na zimno.

Oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Do smażenia nie powinniśmy używać wszelkich tłuszczów roślinnych, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mowa tutaj przede wszystkim o:

  • oleju słonecznikowym,
  • oleju sojowym,
  • kukurydzianym,
  • z pestek winogron.

Każdy z nich, choć jest świetną alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, powinien być jedzony na zimno, najlepiej jako dodatek do sałatek. Powód? Mają niski punkt dymienia, a to oznacza, że zawarte w nich kwasy tracą cenne właściwości i stają się szkodliwe, a czasami nawet toksyczne.

Masło

Teoretycznie nadaje się do obróbki termicznej. Masło może nam dostarczać odporne na działanie wysokiej temperatury kwasy nasycone, zawiera także niewiele niestabilnych termicznie kwasów wielonienasyconych. Jednak obecne w maśle kazeina i laktoza powodują, że używanie go do smażenia nie jest trafionym pomysłem, ponieważ negatywnie odbija się na kondycji układu pokarmowego. Tradycyjne masło lepiej w takim przypadku zastąpić klarowanym.

Margaryna

Margaryna to nic innego jak utwardzony chemicznie olej roślinny z dodatkami, np. stabilizatorami i konserwantami. Produkty tego typu zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego. Sprzyjają otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Smażenie na nich jest bardzo złym pomysłem, lepiej ich też nie jeść na zimno. Co więcej, margaryny są podatne na utlenianie kwasów wielonienasyconych, czyli mają podobne właściwości jak oleje roślinne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
Nkink
11 miesięcy temu
Dobry do smażenia jest smalec, ale do smalcu trzeba mieć odpowiednią dietę czyli bez cukrów prostych tj. słodyczy, napojów kolorowych oraz bez dużych ilości owoców czy makaronu.
Andre
11 miesięcy temu
Tylko olej rzepakowy ,ale musi byc bezerukowy. Ciekawe kto o tym słyszał. Lata temu taki wysylano za granicę a dla Polaków zostawał erukowy, niedobry. Wiem , bo pracowałem przy tym. No i smalec chyba lepszy niż margaryny i inne dziadostwo.
123
11 miesięcy temu
Tak?? : Jeszcze nie tak dawno reklamowali olej kokosowy chacha,,,a teraz jest szkodliwy
Nbmm
rok temu
Często zajadam parówki z szynki z Sokołowa,a resztę od polskich producentów,Na targu.
Australopitek
rok temu
Zgadza się. Tylko anorektycy żyją po 200 lat.
Beata123
rok temu
Ludzie sami są sobie winni kierując się przy zakupach wyłącznie ceną, a producenci żywności sprzedają to co schodzi, bo przecież prowadzą biznes i chcą zarabiać. Jeśli chcecie, żeby przestawili się na zdrową żywność to taką kupujcie.
Mega 50
2 lata temu
Gdyby żywność nie była produkowana chemią mowa o antybiotykach w paszach i te wszystkie E. To człowiek miałby odporność i zdrowie. A tak mamy tylko pół tablicy Mendelejewa.
Smieszek
2 lata temu
Smażyć na oleju rzepakowym do duszenia nadają się wszystkie . Jak ktoś lubi rybę smażona na smalcu to nie ma przeciwwskazań 😂
Zzz
2 lata temu
Jeżeli wszystko jest trujące itp itd to dlaczego sanepid dopuszcza do sprzedaży po co ten instytucje
Zzz
2 lata temu
Sex i wóda czyni cuda
pawel
2 lata temu
na coś muszę umrzeć - prawda panie dochtorze ?
Dariusz
2 lata temu
A oliwa z oliwek ☝️
aaa
2 lata temu
farmazony i ogólniki!
Znachor
2 lata temu
Smażcie na smalcu lub na oleju kokosowym,a jeśli chodzi o smażenie na maśle to tylko klarowane.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić